FC Twente - FC Inter Turku 1-1 vEL 2012-2013

FC Twente dreigt al vroeg in het seizoen afscheid te moeten nemen van Europees voetbal. De club stelde donderdag voor eigen publiek in de tweede voorronde van de Europa League teleur tegen het Finse FC Inter Turku, dat verraste met een gelijkspel (1-1).

Ondanks het teleurstellende resultaat hoeft FC Twente volgende week in de return nog niet te wanhopen. De koploper van Finland maakte in de goed gevulde Veste allesbehalve een uitstekende indruk. Het zou voor FC Twente wel helpen als de leiding van de club snel een opvolger voor de naar Borussia Mönchengladbach vertrokken Luuk de Jong vindt. Want het aanvalsspel van de thuisploeg was zonder de vertrokken aanvalsleider veel te voorspelbaar.

De rode brigade uit Enschede had het betere van het spel maar was voor rust slechts twee keer gevaarlijk. Dusan Tadic, voor zo'n 7 miljoen euro overgekomen van FC Groningen, was na 20 minuten dichtbij de openingstreffer, maar verdediger Babacar Diallo kon nog redding brengen op de doellijn. Tadic stuitte in de 32e minuut nog eens van dichtbij op doelman Eemeli Reponen.

FC Inter Turku had slechts een kans nodig voor een doelpunt. Pim Bouwman, ruim 21 jaar geleden geboren in Vlissingen, haalde na 38 minuten verwoestend uit. De middenvelder uit Zeeland liet keeper Nikolai Michailov kansloos (0-1).

FC Twente schakelde na rust over naar een iets hoger tempo. Dat leverde in de 66e minuut met dank aan Tadic de gelijkmaker op. De Serviër kopte koelbloedig raak, na een afgemeten voorzet van Roberto Rosales (1-1). Vervolgens leidde een slotoffensief niet tot de gewenste tweede treffer.

Wedstrijdstatistieken FC Twente - FC Inter Turku 1-1

0-1 Bouwman (38)
1-1 Tadic (66)

Arbiter: Zimmerman (Zwi)
Geel: Reponen, Aho

FC Twente: Mihaylov, Bengtsson (Brama/46), Wisgerhof, Douglas, Rosales, Fer, Tadic, Schilder, Gyasi (Janssen/62), Plet, Chadli.

FC Inter Turku: Reponen, Nyman, Diallo, Aho, Antunez, Paajanen (Kauppi/85), Bouwman (Asis/90+2), Kauko, Ojala (Gnabouyou/81), Sirbiladze, Lehtonen.