FC Twente/Heracles Academie

Academie neemt maatregelen tegen mogelijke schade bij jonge voetballers

Academie neemt maatregelen tegen mogelijke schade bij jonge voetballers

FC Twente heeft met Heracles een gecombineerde jeugdopleiding, ook wel de FC Twente/Heracles academie genoemd. In dit traject worden de jonge voetballers opgeleid om op het hoogste niveau van Nederland te kunnen voetballen. Naast het schieten kan je ook met je hoofd een doelpunt scoren. De academie houdt sinds kort het koppen bij de jonge spelers nauw in de gaten.

Het koppen zou namelijk slecht zijn voor de hersenen van ontwikkelde kinderen. Zo meldt Scientas dat er al na twee jaar afbraak te zien is van de microstructuur in het brein. Vandaar dat er in de FC Twente/Heracles academie gespeeld wordt met ballen die lichter zijn dan de ballen waarmee bijvoorbeeld in de eredivisie wordt gevoetbald. Er zijn momenteel nog geen regels, maar de academie wil negatieve gevolgen in de toekomst voor zijn.

Youri Geurkink (coördinator Fysiek en Wetenschap) legt uit waar ze op letten. "Dat doen we ook om de belasting van het onderlichaam te minimaliseren, maar tegelijkertijd helpt het mee tijdens koppen. Mochten ze moeten koppen dan doen ze dat niet met een te zwaar gewicht. Voor de rest trainen wij er niet bijzonder op koppen, maar het komt in de context van het spel natuurlijk wel voor. Daarbij helpen we spelers als zij op een verkeerde manier koppen, zodat ze de technische kenmerken daarvan goed aanleren", verklaart hij tegenover RTV Oost.

De spelers zelf zijn er niet zoveel mee bezig. "Soms als je de bal recht op je hoofd kopt, dat is sowieso niet goed. Maar dan merk je dat je wel wat hoofdpijn. Ik kan me voorstellen dat het na je carrière voor problemen kan zorgen. Ik maak me alleen op dit moment nog geen zorgen daarover, omdat ik nog aan het begin van mijn carrière. Gewoon lekker voetballen en koppen hoort daarbij." Een andere jeugdspeler zal niet stoppen met zijn hoofd gebruiken in het spel. "Als ik de 1-0 binnen kan kopen dan doe ik dat gewoon, dan denk ik niet aan de gevolgen voor later", besluit hij lachend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties