FC Twente laat twee punten liggen tegen zwak Ajax

De tegenvallende topper tussen FC Twente en Ajax is zaterdag onbeslist afgelopen. In de Veste van Enschede werd het 1-1. De thuisclub gaf 10 minuten voor tijd een lang gekoesterde voorsprong uit handen. Dat Ajax niet eerder toesloeg, was gezien het zwakke spel van FC Twente na rust opvallend.

Aanvankelijk had FC Twente een licht overwicht. Na iets meer dan 20 minuten leidde dat tot de openingstreffer. Op rechts kreeg Quincy Promes de tijd om de vrije man op te zoeken. Die vond hij in Luc Castaignos, die vervolgens van dichtbij doelman Jasper Cillessen passeerde.

[google]In het vrij vlakke eerste deel waren de meeste kansen voor de thuisclub. Dusan Tadic knalde in het zijnet, Castaignos liet bij de gelegenheid op nummer twee de bal iets te ver van zijn voet springen. Cillessen, de keeper van Oranje, stond bovendien enkele malen op de goede plek.

Ajax stelde er niet veel tegenover. Een paar individuele acties van Viktor Fischer waren dreigend, maar niet effectief. Een schot van Siem de Jong werd door de jonge keeper Nick Marsman gestopt.

Na de hervatting verloor FC Twente de grip op het duel. Het aantal foute passes in de opbouw was ongekend. Ajax kreeg als het ware het overwicht in de schoot geworpen. Een schot van Fischer ging net over. Siem de Jong werd na een fraaie aanval vrijgespeeld, maar kreeg de bal net niet goed genoeg mee. Marsman kon daardoor ingrijpen. Even later kreeg De Jong zo ongeveer vanaf de stip de kans de gelijkmaker in te tikken, maar deze keer schoot hij rakelings naast. Opnieuw was de Twentse defensie simpel zoekgespeeld.

Typerend voor het niveau van het duel was dat Ajax een grote fout van de tegenstander nodig had om gelijk te komen. Ongeveer 10 minuten voor tijd miste bij Twente achterin Andreas Bjelland de bal volledig, waarvan Kolbeinn Sigthorsson profiteerde: 1-1.