FC Twente Nieuws

BREAKING: Clubs nemen afstand van de KNVB: "De NL League is geboren"

BREAKING: Clubs nemen afstand van de KNVB: "De NL League is geboren"

Maandagmiddag ging er al een foto rond van een verwijderd artikel op de site van Voetbal International. De foto betrof informatie over een 'NL League' die door de Nederlandse betaaldvoetbalclubs opgezet zou zijn om te scheiden van de KNVB. Een dag later heeft VI het stuk alsnog gepubliceerd.

"De NL League is geboren", zo klinkt het op de site van het voetbalmedium. "Zelden ging een historisch moment zo geruisloos voorbij. Het was dan ook code Oranje in Nederland. Ook al ontplofte er een bom op de middenstip van ons voetballand, dan nog bleven in Zeist de camera’s gericht op de internationals. En dat terwijl in datzelfde Zeist de clubs de bond buitenspel zetten in een historische coup."

Op het moment dat Marianne van Leeuwen, zonder inspraak van de clubs, werd gepresenteerd als nieuwe directeur kwamen de clubs bij elkaar. Ze besloten om de NL League op te richten. Het enige probleem lijkt voorlopig dat Ajax en Feyenoord (nog) niet meedoen.

[google]

Een stemming wees de dag daarvoor uit dat de twee grote Nederlandse clubs niet op veel steun kunnen gaan rekenen. Na een belronde werd bekend dat 30 clubs voor de NL League zijn en slechts 4 tegen. De Eredivisie CV wil samen met die 30 meewerkende clubs 'een vuist maken' tegen Nederland en Europa: "Drie ploegen bij de topvijftig, honderd miljoen extra inkomsten. Ere- en Eerste Divisie als één entiteit. De vrouwen als profcompetitie erbij."

Hoewel Ajax, Feyenoord, De Graafschap en MVV nog wel tegenwicht bieden heeft de ECV de meerderheid van de clubs voor zich gewonnen. "Ajax had nog laten weten niet nóg meer Europees geld af te geven, Feyenoord mopperde wat over Jong Feyenoord, maar één ding was zeker: de beoogde meerderheid zou gehaald worden. Naast de publieksmagneten uit Rotterdam en Amsterdam waren alleen De Graafschap en MVV moeilijk gaan doen."

De reden dat de clubs zo gretig overstappen? Geld. "Natuurlijk was iedereen verder voor, het regende presentatiemodellen met meer geld voor vrijwel iedereen. Van de veertig pagina’s ging de helft over de verdeling van de poen. Als dan de eerste zin is dat vrijwel iedereen erop vooruitgaat, zit je op de goede weg. Geld uit gokken, geld uit overzeese gebieden, betere tv-contracten uiteraard, nieuwe media en dan helemaal onderaan bij puntje 4: geld van de Europese inkomsten van de Nederlandse deelnemers."

De belangrijkste punten van de nieuwe opzet luiden als volgt: "Duidelijk is dat alles op de schop gaat en de KNVB veel minder te vertellen krijgt en enkel een faciliterende taak heeft. De FBO, de Federatie van Betaald Voetbal Organisatie, gaat op in de nieuwe structuur. De ECV en CED worden één entiteit. Ook lezen we dat het competitieschema door de clubs zelf bepaald gaat worden. Licenties idem. De verdeling van het geld gaat voortaan via een ranglijst die niet stopt bij de nummer laatst uit de Eredivisie, maar alle 34 clubs behelst. Degradatie is ook in de Eerste Divisie niet meer mogelijk."

Of deze punten ook uitgewerkt kunnen gaan worden, blijft toch de vraag. "Er ligt een formatieakkoord dat breed gedragen wordt. Maar alle mooie plannen kunnen de vuilnisbak in als de grootste partijen niet aan boord komen. Anders zorgt de coup van de clubs voor oorlog deze zomer."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties