FC Twente Nieuws

Celina open en eerlijk: "Ik zeg waar het op staat, maar tegelijkertijd werk ik keihard"

Celina open en eerlijk: "Ik zeg waar het op staat, maar tegelijkertijd werk ik keihard"

Met Bersant Celina heeft FC Twente dit seizoen de beschikking over een Kosovaar. De jongeling is in 1996 geboren in Prizren in het voormalig Joegoslavië, waar het onveilig was. Daarop besloot zijn familie om te vluchtten naar Noorwegen om daar een betere toekomst op te bouwen. Van zijn eerste levensjaren weet de middenvelder nog maar weinig.

“Ik heb een paar beelden in mijn hoofd, maar veel is het niet. Wel ken ik de verhalen van mijn ouders", aldus Celina tegenover FC Twente Inside. "Zij hebben me verteld over de bombardementen en wat zich verder heeft afgespeeld. Voor mijn ouders was het moeilijk om een nieuw bestaan op te bouwen in Noorwegen. Alles werd ze afgenomen. Ze moesten opnieuw beginnen."

"Zelf heb ik daar nooit iets van gemerkt. Mijn ouders hebben altijd geprobeerd het leven voor ons zo goed mogelijk te maken." Uiteindelijk streek de familie neer in Drammen. Een stad met bijna 70.000 inwoners, iets ten westen van de Noorse hoofdstad. Daar ontstond de liefde voor de bal bij Celina. “Ik groeide niet op zoals andere Noren, maar woonde in een wijk met veel immigranten. Het werd het getto van Drammen genoemd. Ik speelde er veel op straat, vaak was ik aan het voetballen. Ook tegen oudere jongens, maar ik was altijd de beste.”

Celina werd in Noorwegen gezien als een van de grootste talenten van het land en kwam hij terecht in de jeugdopleiding van Strømsgodset. Ook ontving hij regelmatig uitnodigingen van de Noorse bond voor de nationale jeugdselecties. De verbazing was dan ook groot dat de middenvelder Kosovo boven Noorwegen verkoos.

[google]“In mijn hart voel ik mij Kosovaar”, legt hij uit. “Dat is het bloed dat door mijn aderen stroomt. Ik hou van Noorwegen en zal dat altijd blijven doen. Als vluchtelingen keken de Noren echter op ons neer. Mede daarom heb ik me nooit een echte Noor gevoeld. Dus toen Kosovo een eigen nationaal elftal kreeg, had ik daar wel oren naar.”

Celina is eerzuchtig, bloedfanatiek en al helemaal niet beroerd om pittige uitspraken te doen. Ook heeft hij altijd de drang om zich te laten gelden. “Ik ben altijd straight forward geweest”, geeft hij toe. “Ook dat zit in mijn opvoeding. Ik zeg waar het op staat, maar tegelijkertijd werk ik keihard. Dat zijn denk ik ook kwaliteiten die nodig zijn om te slagen als profvoetballer", besluit hij.

Foto: Ron Jonker / Sportfoto Oost

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties