FC Twente Nieuws

Column: Emotie

Column: Emotie

En toen is het er zowaar nog van gekomen, op de allerlaatste speeldag. Het moment waarop er eindelijk eens fel wordt gediscussieerd tussen de supporters onderling en er emotie loskomt. Een ieder heeft een uitgesproken mening. De één spreekt van asociaal, de ander roept keihard; ‘Schande’. “En laat je club maar in de steek”, wordt aangeheven en door duizenden gezongen. Oproepen om de daders op te sporen en met gezwinde spoed jarenlange stadionverboden op te leggen, zijn niet van de lucht. Stewards gooien een supporter over de reling, nadat hij het veld wilde gaan bestormen. Tegelijkertijd wordt er ergens in het stadion een gezellige samenzang aangevat door een koor van in het rood geklede mensen die zich – in driekwartsmaat- opperbest dansend vermaken, op deze, voor de club diep tragische dag. Zie hier, hoe divers het supporter schap kan worden beleefd.

Een willekeurige supporter van, pak hem beet zei Greet ‘Austria Schweinebraten 5’ zal er alle begrip voor hebben dat de Twente aanhang van zich laat horen en zal denken dat al deze energie gericht is geweest tegen de spelers en beleidsbepalers die het zo ver hebben laten komen met een begroting die meer dan genoeg was om in het linker rijtje te eindigen. Maar nee! Al deze emotie kwam los door een protestactie van een aantal supporters die een wat steviger signaal wilden afgeven dan het eeuwige digitale gemopper en gevloek of geklap voor wanprestaties. Twee rookpotten die het beeld letterlijk even op zwart zetten, waren de oorzaak van deze eruptie van woede en ongemak. Na vijf jaar al het denkbare en ondenkbare onheil over je heen te hebben gekregen, met als resultaat een beschamende degradatie, bewerkstelligd door spelers die net zoveel met de club hebben als met hun derde ex-schoonmoeder, gaat iedereen op tilt door twee rookpotten. Rookpotten die symbool staan voor het inktzwarte voorbije seizoen. Dat is toch op zijn minst merkwaardig te noemen.

Column: Emotie

Vooropgesteld, ik ben tegen iedere vorm van geweld tegen personen en dieren en iedereen moet met zijn klauwen van een ander afblijven als deze ander daar niet om vraagt. Maar kom op zeg. Een symbolische actie met zoveel emotie en kabaal afwijzen, nadat het hele klotenseizoen zo tam is geweest als de gecastreerde hamster van tante Kaat is ook weer een ander uiterste.

Voetbal is emotie en daar horen soms ook zaken bij die die emotie duidelijk laten blijken. Voetbal is als (kijk)sport de laatste jaren ook enorm veranderd blijkt eens te meer. Ga ik nu, als ‘law abiding citizen’ naar, pak hem beet zei Greet, Excelsior uit, dan zit ik een bus met politiebegeleiding en word ik door een haag van M.E. en blaffende politiehonden richting stadion begeleid. Alsof ik een of andere vluchtgevaarlijk en onverbeterlijke crimineel ben. Deels komt dat uiteraard door de vele uitspattingen van geweld in het verleden, maar deels is het ook een uiting van de verregaande criminalisering van de gemiddelde supporter. Ga er maar vanuit dat het komende seizoen voornamelijk bus combi regelingen gaan worden voor de uitwedstrijden. En dat komt niet door die twee potten rook, maar gewoon omdat we met teveel zullen zijn voor de veelal kleine stadions. Daar worden burgemeesters, al of niet in trioverband, tegenwoordig hypernerveus van.
Ik kan mij trouwens ook goed voorstellen dat degene die wel bleven zingen en klappen dat deden om de club een hart onder de riem te steken en niet per se de verzameling brandhout op het veld.

[google]

Niet iedereen beleeft het voetbal op dezelfde manier. In die zin heb ik er dan ook totaal geen problemen mee dat er soms op het randje wordt gehandeld, ook dat gebeurt doorgaans namelijk uit clubliefde. Net als degenen die er mordicus tegen zijn heeft men uiteindelijk dezelfde club voor eeuwig in het hart zitten. Laten we dus stoppen met elkaar in die zin de maat te nemen en de focus leggen op daar waar die vanaf nu hoort. De wederopbouw van onze club. Komt Fred toch? Wie gaan er allemaal weg en wie mogen blijven? Wie gaat straks de lijnen uitzetten? Wordt het mooie aantal verkochte seizoenkaarten nog hoger doordat de twijfelaars kunnen worden overtuigd door het nieuwe beleid en wie gaat dat beleid bepalen? Vragen die veel belangrijker zijn dan rookpotten en een mogelijke boete die verbleekt bij de bonussen die wanpresterende topfiguren zichzelf al hadden toebedeeld. De toekomst is in die zin al lang begonnen.

Column: Emotie

In eenheid, met acceptatie van verscheidenheid, gaan – en moeten we samen de toekomst in. Het zal nog zwaar genoeg worden gezien de vele uitdagingen waar de club nu voor staat. Uitdagingen die vanaf nu alle aandacht verdienen!

Kom op taaaaa!

COTE!!!!!!

TAZ

Foto: Pro Shots
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties