FC Twente Nieuws

Column: Fred na Ted

Column: Fred na Ted

Je raakt eraan gewend. Jaarlijks zijn er op de belangrijkste posten bij FC Twente vacatures. En wat het vervelende daarvan is, het gaat daarbij haast altijd om de sportieve kant van de club. Voor de topfuncties van het allerbelangrijkste onderdeel van de FC worden steeds weer mensen ontslagen, weggestuurd, opgeruimd. De meesten gaan door de achterdeur weg. Geen ereronde, geen grote bossen bloemen voor de bewezen diensten. Hup weg!

Paul vd Kraan is thans de zetbaas van de club uit Enschede/Hengelo. Hij stuurde Ted van Leeuwen weg en daarmee ook diens gigantische netwerk. Gonzalo García García zal spoedig volgen. Hij heeft het niet waargemaakt. En volgend seizoen – wanneer dat dan ook zal beginnen – moeten er misschien wel vier ploegen degraderen. Maar ook als er dat maar twee zijn, weet je niet of GGG die klus (handhaving) aankan. Dus mag ook hij vertrekken. Let op mijn woorden.

En dan? Wie moeten deze heren opvolgen? Laten we allereerst hier in de buurt rondkijken. Een man die FC Twente al kent alsmede de amateurclubs en de belangrijkste amateurtrainers. Ik vroeg het me op deze plek al vaker af. We hebben in Twente en omstreken toch capabele mensen genoeg om de club te leiden. Waarom moeten die voorname functies steeds naar iemand van verderop gaan?

[google]

Natuurlijk denk ik aan Fred Rutten (foto). Deze boerenslimme vakman kan Ted vervangen, maar ook GGG. Dat laatste heeft mijn voorkeur. En dan zou ik voor René Eijkelkamp kiezen als technisch-directeur. Hij is nu nog spelersmakelaar en heeft derhalve een groot netwerk. Hij is momenteel assistent-trainer bij PSV en was dat ook al eens bij FC Twente. Ook boerenslim, deze echte, nuchtere voetbalman.

Ik belde met een aantal FC Twente-kenners, brainstormde met Youri Mulder. Hij dacht na en opperde dat de spoeling dun is. “Want”, zei Youri, “FC Twente is een ingewikkelde club geworden met allerlei geledingen die allemaal willen meepraten. Maar waar zijn de voetbalmensen. Ze moeten Fred er goed bij betrekken, maar of hij dat wil is de vraag, want hij was twee handen op één buik met Ted”, aldus Youri die zijn hart vasthoudt en Cruyff citeerde: Het wordt link als de boekhouders het bij een club gaan winnen van de voetballers. Zo is het nu bij FC Twente. Linke soep dus.
Eerste optie van Youri: Fred na Ted. Of anders Nico Hoogma. Of Mo Allach? Of zouden die te duur zijn? En als trainer tipt Youri: Dick Lukkien (nu Emmen) of anders Maurice Steyn (nu vrij man).

Issy ten Donkelaar was gauw klaar met zijn advies aan vdKraan. Hij zou Fred als trainer aanstellen en Jan Vennegoor of Hesselink als technisch-directeur. Die is nu hoofdscout bij PSV en heeft dus een prachtig netwerk, hij komt uit Oldenzaal en is een rustige, verstandige voetbalman. De ervaren Fred kan hem dan hier en daar nog steunen, adviseren. “Maar wat wil Fred?” Ook ten Donkelaar vraagt zich dat af net als zovelen. Wat wil Fred, die al jaren de droomkandidaat is voor beide functies?

De andere kenners die ik belde, wilden hun vingers niet branden aan dit thema….. Ik hoorde nog wel de naam van Preud’homme vallen. En die van André Paus. En zelfs collega Leon ten Voorde werd genoemd als TD. Ook niet gek.
Niettemin: moeilijk, moeilijk. En bovendien, het moet ook nog vlot gebeuren.

Gijs Eijsink
Twentesport

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties