FC Twente Nieuws

Column: Slaap je nog een beetje Joop?

Column: Slaap je nog een beetje Joop?

Donderdag, 2 juni 2016. Hij kwam, in zichzelf scheldend en foeterend, op mij aflopen. Ook op weg naar een receptie van een mede-collega in een Haarlems etablissement. Ajax fan, dat wist ik. Ook iemand die verder kijkt en denkt dan zijn neus lang is. Dat wist ik ook. “Waar is die klote KNVB eigenlijk mee bezig? Ze maken een club als FC Twente willens en wetens kapot. Schan-da-lig wat er nu allemaal gebeurt, echt waar!” Ik knikte instemmend en gaf aan dat we nog minstens een week in grote onzekerheid blijven zitten omtrent de toekomst van onze club. De laatste weken heb ik véél meer van dit soort reacties gehoord. Van fans van verschillende clubs. De overgrote meerderheid van die fans van andere clubs die ik hier in de regio spreek, vinden het nu écht wel welletjes geweest. Genoeg is genoeg! “Het oude bestuur bestond uit schurken, maar de bond moet de nieuwe werkelijkheid eens serieus nemen en het nieuwe FC Twente niet tot in de eeuwigheid blijven straffen voor de wandaden van enkelen, die nota bene inmiddels al lang weg zijn”. “We zitten niet te wachten op een competitie zonder FC Twente, altijd leuke wedstrijden”, of “Van Oostveen zoekt een zondebok voor het falen van de bond in ieder opzicht, bananenrepubliek beslissing”. Uiteraard was en is er ook leedvermaak, maar de meesten zijn inmiddels dat stadium al een tijdje voorbij.

Wát een contrast met de gemiddelde ‘internet reactie’. Uiteraard wemelt het van de virtuele helden die hun frustraties anoniem de vrije loop laten en onze club naar de hel wensen via diverse fora; het zij zo. Publicaties waarin Twente fans, onderbouwd met feiten, hun kijk op het geheel geven, worden veelal misverstaan of anders uitgelegd. Zo vielen nogal wat virtuele helden over de vergelijking die er in een brief werd gemaakt tussen de situatie hier en die in Duitsland, waar de ene topclub de andere ooit de helpende hand toestak. Dat dit voorbeeld werd aangehaald om het contrast weer te geven tussen de houding van de ECV (“jullie zijn gestraft en wij gaan dat nog eens, zonder reglement, dunnetjes overdoen”) en de onderlinge solidariteit die uit het Duitse voorbeeld spreekt, ontgaat de meesten. Net of FC Twente geld wil zien van andere clubs. Volstrekt niet aan de orde. Integendeel. FC Twente ligt kermend op de grond en de ECV trapt er nog eens lekker op in. Dát is het punt! FC Twente heeft inderdaad in het verleden clubs als Wageningen of Veendam niet financieel geholpen (als die al te helpen waren), maar FC Twente heeft ook nooit via een platform als de ECV ingetrapt op die clubs toen ze ‘down en out’ waren, door ze het mes nog eens extra op de keel te zetten en schreeuwend bloedgeld te eisen. En dat is precies wat de ‘collega’ clubs nu wél aan het doen zijn met FC Twente. Dát is een schreeuwend contrast en daarom terecht aan de orde gesteld.

[caption id="attachment_79552" align="alignright" width="300"]eric-gudde-vvcs-feyenoord Eric Gudde liep voorop om FC Twente via de ECV een trap na te geven. [/caption]Natuurlijk hoort leedvermaak bij het voetbal, helemaal in de uitingen van de fans in het stadion. Dat zal geen enkel rechtgeaarde FC Twente fan betwisten. ”What goes around, comes around”. Maar als je de – volkomen terechte - kritiek van het nieuwe FC Twente op de onrechtmatigheid van de beslissing van de Licentiecommissie, én de misselijke rol van de ECV in dit geheel, afdoet met de dooddoener ‘Calimero reactie’, heb je A: to-taal niet begrepen waar het hier in de kern om draait en B: is er iets niet helemaal sjofel in de bovenkamer. Soit, in iedere oorlog sneuvelt ‘de waarheid’ als eerste, laten we dan maar zeggen. En dat het een ‘full-scale war’ dreigt te worden, waarbij de inhoud steeds meer naar de achtergrond wordt gedrongen en het betrekkingsniveau bepalender wordt, is nu wel duidelijk.

Iedere dag tikt weg op een klok die onverbiddelijk zal uitkomen bij het uur “U”; de beslissing van rechter Heinemann. Nog een week, wellicht minder. Daarna kan het nog zo zijn dat de onzekerheid en onduidelijkheid voortduurt. Dat is zwaar - héél zwaar - voor de fan die er met zijn hele gemoed in zit en al zó lang in onzekerheid leeft. Dat lot delen - en dragen - wij samen, zoals dat hoort. Hoe zullen de aanstichters van alle ellende zich hier eigenlijk onder voelen? Aanstichters die, gek genoeg, bijna niet aan bod komen in de diverse discussies en bespiegelingen.

aldo-van-der-laan-joop-munsterman-twenteHoe voel jij je nou eigenlijk Joop? Slaap je nog een beetje? En jij Aldo, lukt het middagdutje nog? Door alle huidige commotie zouden we bijna vergeten dat we het aan jullie - en een te volgzame raad van commissarissen - te danken hebben dat de club nu voor de poorten van de hel staat. Voelen jullie iets van schaamte en berouw? Krimpt jullie hart ineen als jullie lezen dat een ventje van zeven jaar zijn spaarcentjes aan de club wil geven om te helpen? Huilen jullie dan van binnen? Doet het jullie pijn dat het nieuwe bestuur misschien de kans niet meer krijgt om de schoonmaakoperatie tot een goed einde te brengen mét eredivisiebehoud ? Teren jullie niet weg van binnen als jullie de huidige bestuurders op de door jullie achtergelaten ronkende puinhopen zien staan, strijdend tegen de voltallige voetbalwereld zonder ook maar enige schuld te hebben aan deze ellende?

Ook – en misschien wel vooral - ONS hebben jullie op weergaloze wijze besodemieterd en voorgelogen, tot het schizofrene aan toe. Jullie eigen fans! “Beste supporters van Nederland”, weet je nog Joop? Natuurlijk stond je op een voetstuk en was je een tijdlang God in Twente. Ja, ook ik achtte je een tijdlang onaantastbaar en groots. Je hebt daar echter samen met je kompanen op een gruwelijke wijze misbruikt van gemaakt door een waar schrikbewind in te voeren bij onze club, waarvan jullie de sportieve toekomst - willens en wetens - op het spel hebben gezet. Ironisch genoeg stond ons FCT, nog niet eens zo heel lang geleden, als voorbeeldclub (!) bekend om haar volkse karakter, transparantie, gezond beleid en open sfeer. Jullie hebben gegokt en roulette gespeeld met onze passie en onze grote liefde. Kei-hard verloren en de goede naam van FC Twente te grabbel gegooid. Daarvoor zullen jullie voor altijd worden vervloekt; reken maar van yes..

Zelfs ná jullie vertrek hebben jullie nagelaten om de club te helpen door te wijzen op alle malversaties en deze direct te delen met het, zich uit de naad werkende en onderbemande, nieuwe bestuur. Integendeel! Jullie hebben ze laten spartelen en daarmee ons ook. Jullie hebben de bond dermate getart dat deze, zelfs over jullie bestuurlijke graf heen, bloed wil zien vloeien. Jullie hebben een nieuwkomer deelgenoot gemaakt van het bestuurlijk - frauduleus - wanbeleid en willens en wetens opgeofferd. Dat getuigt niet van clubliefde en dat getuigt zeker niet van integer handelen in naam van de toekomst. Dat getuigt van narcistisch eigenbelang en een kwalijk en bekrompen bejegening van de eigen fans en de eigen medewerkers!

[google]Het nieuwe bestuur zal, met massale steun van de supporters, blijven strijden tegen de eenogige sanctiestrategie van de KNVB. Iedereen snakt er naar een streep te kunnen zetten onder al het gedoe buiten het veld. Er zal een nieuw FC Twente herrijzen, uit welke as dan ook. Wat de uitkomst ook wordt, onze weg naar sportief en bestuurlijk (eer)herstel zal lang worden. En moeilijk zijn. Een weg vol met kuilen en andere hindernissen, maar wel een weg die we gezamenlijk opgaan met een rein geweten, een opgeruimd gemoed, een integer en meer gecontroleerd bestuur en een hechte fanbase die de club nooit in de steek zal laten. Op die weg is géén plaats meer voor de brengers van alle ellende. De weg die Joop, Aldo en consorten op zouden moeten gaan, is die naar de rechter, als aangeklaagden. Nogmaals, het is van de zotte dat de opruimers en supporters worden bestraft en de daders met rust worden gelaten.

COTE !!!!

TAZ
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties