FC Twente Nieuws

Column: Welkom Fred!

Column: Welkom Fred!

We schrijven 18 mei 2008. 45.000 toeschouwers zijn er in de Ajax Arena getuige van dat FC Twente, ten koste van Ajax, de play-off voor deelname aan de voorronde Champions League wint. Het werd 0-0 terwijl FC Twente de week ervoor Ajax met 2-1 versloeg in het stadion van Emmen. Met spelers als Heubach, Wellenberg, Wilkshire, Wielaert, Huysegems en Hersi, mocht dat een prestatie van formaat worden genoemd. De trainer van dienst, Fred Rutten, ontving dat jaar dan ook terecht de “Rinus Michels award” als blijk van waardering door zijn collega trainers.

Trainer
Zeven jaar daarvoor bezorgde diezelfde trainer de hele regio een onvergetelijke boost door PSV in de finale van de KNVB beker te verslaan met spelers als Booth, Polak, Hulshoff, Pothuizen en Van der Leegte. Wellicht de mooiste FC Twente overwinning ooit, via een zinderende strafschoppenreeks.

Rutten koos daarna voor uitdagingen elders.Schalke’04, PSV, Vitesse, Feyenoord, Al-Shabab werden zijn volgende clubs. Hij was niet overal succesvol, maar wat opvalt is dat de meeste spelers met hem weglopen omdat hij de kunst verstaat om ze individueel beter te laten functioneren, waardoor het collectief ook profiteert. Daarnaast is hij ook veeleisend naar zijn spelers toe en duldt geen gebrek aan inzet of passie voor het spel; "Als je in de top wil werken, moet je veeleisend zijn. Van jezelf, maar ook van je spelers. Want er is heel snel de neiging om in te dutten. Tevredenheid leidt tot luiheid. Dat is een gegeven dat in de maatschappij zo is en bij topsporters ook.”

De man, die zijn hele spelerscarrière alleen voor FC Twente speelde weet wat het is om een team op te bouwen en een professioneel topsportklimaat neer te zetten. Hoe jammer was het dan ook dat Van Halst niet inging op zijn aanbod van enkele maanden geleden; “Ik ben altijd bereid geweest. Nu, later, wanneer dan ook, om als de club in nood zit om de club te helpen. Op wat voor manier dan ook”, waren de woorden die Rutten september jongstleden nog sprak. In mijn column van eind augustus 2017 hield ik een pleidooi om Rutten terug te halen. Het gebeurde niet. In plaats van Fred koos Van Halst ervoor om Verbeek aan te trekken en Fred tekende vervolgens bij Maccabi Haifa. De afloop is een ieder bekend.

RVC
Nu, maanden later, heeft Fred zich alsnog bereid getoond om de club bij te staan door zitting te nemen in de RVC en het voetbaltechnische gedeelte voor zijn rekening te nemen. Omdat hij zijn ‘ja woord’ al had gegeven aan een verlenging van zijn contract met zijn huidige club, zit een andere functie er momenteel niet in. Tsja, een trainer kan uiteraard niet blijven wachten op een verzoek dat maar niet komt. Ook al had ik hem liever fysiek voor de groep zien staan, of als Technisch Directeur bezig gezien, in de fase waarin de club nu zit is het een prima eerste stap richting wederopbouw. Ergens moet het beginnen, anders blijft de chaos leidend en is het de blinde die de lamme blijft vertellen wat hij moet doen. De huidige RVC leden die belast zijn met het toezicht houden op het technische gedeelte zijn een werktuigbouwkundige en een bedrijfskundige. Een van de redenen waarom het zo enorm uit de klauw heeft kunnen gieren het afgelopen seizoen. Hiervoor in de plaats een zwaargewicht als Fred Rutten zetten is al een enorme verbetering.

Column: Welkom Fred!

Links en rechts wordt er echter al weer gemopperd en gezeurd. “Hij zit te ver weg”, “Hij moet er elke dag staan en zijn” etc. Deels snap ik die kritiek ook wel. De laatste jaren hebben we niets dan tegenslag gekend. Een ieder wordt daardoor wat sceptisch en cynisch. Wat er ook uit de koker zal komen qua trainers, spelers, kritiek zal er zijn. Opbouwende kritiek is ook gezond en houdt ons allemaal scherp, maar laten we nu eens stoppen met het zeiken op niets af. Geloof mij dat iedere eredivisieclub blij zal zijn met een adviseur als Rutten. Stevens deed het voor Roda, Hiddink voor PSV, Vergoossen voor Roda, Co Adriaanse doet het voor FC Utrecht, Wim Jansen deed het voor Feyenoord, Cruyff voor Ajax. Prima zaak dat oudgedienden de club van hun leven dienen via het geven van advies.

Geloof mij ook als ik zeg dat Rutten meer zal doen dan toezicht houden. Die zal samen met de trainersstaf de lijnen gaan uitzetten en schema’s opstellen. Ja, dat is deels op afstand. Hij is echter vaak genoeg in Twente en als we tegenwoordig vanuit het heelal een foto kunnen maken van een ruftende mier in Ponypark Slagharen en deze binnen een nanoseconde kunnen doorsturen naar een willekeurige pc elders ter wereld, wat zegt afstand dan nog?

Prima zaak!
Kortom, welkom Fred!! De eerste stap is gezet, er zit vanaf nu voetbalverstand in de RVC. Prima zaak!

[google]

Wat ook een prima zaak is, is de huidige stand van het aantal verkochte seizoenkaarten. Meer dan 9.000 verlengingen, 1.800 inschrijvingen en dan komen de sponsorverlengingen er ook nog bij. Prachtig! Dat is ook FC Twente. Dat tekent ook onze club. Dat zijn belangrijke stappen op de treden die ons ooit terug zullen brengen. De afgelopen weken hebben laten zien dat iedereen en alles een mening over onze club heeft. Het geeft alleen maar aan dat we er toe doen. Om terug te komen waar we horen zal het chagrijn en pessimisme rond de club dienen te verdwijnen en plaats maken voor een ‘borst vooruit en kop tegen de wind’ mentaliteit. De club zit nog steeds in zwaar weer en makkelijk zal het allemaal niet worden, maar kom op mensen. Samen kunnen we het! We hebben de kans om samen de club weer op te bouwen door er, schouder aan schouder omheen te blijven staan.

Kritisch waar nodig en opbouwend waar dat kan. We hebben de kans om samen een unieke inbreng van de supportersstem te realiseren. We hebben de kans om weer respectvol met cultuurdragers als Vak P om te gaan, we hebben de kans om weer terug te gaan naar de basis van ons succes. De donkergrijze wolken van ellende en wanhoop die boven de club hangen dienen verdreven te worden en plaats te maken voor de zonnestralen die als eerste teken dienen van het herstel van onze prachtige club. Grijp die kans! Pak die kans! Het begin is er. FC Twente voor altijd en immer onze club!!

COTE!!!!!

TAZ

Foto: Pro Shots
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties