FC Twente Nieuws

Douglas hoopt op herhaling legendarische Europese avond: "We konden gewoon niet verliezen"

Douglas hoopt op herhaling legendarische Europese avond: "We konden gewoon niet verliezen"

In de zomer van 2012 moest FC Twente helemaal vanaf de eerste voorronde van de Europa League zich zien te kwalificeren voor de groepsfase. Eigenlijk waren de Tukkers helemaal niet geplaatst voor Europees voetbal, maar vanwege het Fair Play-klassement mocht FC Twente toch instromen in de eerste voorronde. Na eenvoudige overwinningen op UE Santa Coloma, FC Inter Turku en FK Mladá Boleslav was het Turkse Bursaspor te tegenstander.

In Turkije kwam FC Twente na een half uur op 0-1 voorsprong via Nacer Chadli. Daarna ging het echter mis voor de Tukkers en verloor de ploeg van toenmalig FC Twente-trainer Steve McClaren met 3-1. Centrale verdediger Douglas kan de wedstrijd zich nog goed herinneren.

"Wij hadden in die tijd zo’n sterk elftal met enorm veel kwaliteit. Dat we in Turkije verloren was dan ook pure pech. We speelden niet goed, maar waren wel veel beter. Hun counters deden ons de das om. Direct na afloop zeiden we al tegen elkaar: die pakken we thuis. We hadden zoveel Europese ervaring. Er was die week erna dan ook geen stress", vertelt de in Brazilië geboren Nederlander.

Een week later moest FC Twente het in eigen huis goed zien te maken, net als het dat donderdag moet doen tegen ACF Fiorentina. Na een klein half uur spelen zette Leroy Fer de Tukkers op voorsprong, maar op slag van rust werd het 1-1. Een kwartier na rust trekt FC Twente de stand echter weer helemaal gelijk. In de 61e en 62e minuut maakten respectievelijk Robbert Schilder en Felipe Gutiérrez er 2-1 en 3-1 van voor de Enschedeërs. Dit betekende verlengen. Douglas kon eigenlijk niet meer verder. "Ik weet nog dat ik kapot ging van de pijn aan mijn enkel. Ik vroeg een wissel aan." Steve McClaren stuurde de verdediger echter gewoon het veld op. "Niet zeuren, spelen!", doet Douglas zijn oud-trainer lachend na.

In de verlenging werd het zelfs nog 4-1 via Leroy Fer, waardoor de Tukkers de groepsfase van de Europa League bereikten. "De sfeer was echt niet normaal, we konden gewoon niet verliezen. Maar eigenlijk was het elke wedstrijd een gekkenhuis. Het publiek van FC Twente fungeert echt als 'Twaalfde Man'", aldus Douglas. Bekijk onderaan het artikel een video van FC Twente van de fantastische sfeer.

Ook tijdens de wedstrijd tegen Fiorentina wordt er een fantastische sfeer verwacht. "Ik verwacht niet dat het Fiorentina bang maakt, maar wel dat het FC Twente gaat helpen. Op het veld ben je alleen maar gefocust op de bal. En ze zijn wel wat gewend." Douglas ziet nog kansen voor de club waar hij van 2007 tot 2013 actief was. "Ik heb genoten van de tweede helft die FC Twente tegen Fiorentina op de mat legde. Als dat morgenavond ook lukt, dan voorzie ik geen problemen. Dat moeten ze ook naar elkaar toe uitspreken. Als ze vertrouwen op hun kwaliteiten en gewoon hun ding doen dan komt het goed. En zeker met het publiek erachter", zegt de inmiddels 34-jarige oud-verdediger.

FC Twente kreeg afgelopen weekend vrij wegens de duels met Fiorentina, iets wat de ploeg van Douglas tien jaar geleden niet kregen voor de duels met Bursaspor. Tussendoor won FC Twente met 1-3 van NEC. "Een voetballer wil altijd spelen. Dus als ik had mogen kiezen: ga voetballen. Je zit in het ritme en het is goed voor je focus. Al heeft rust pakken ook zo zijn voordelen. Voor beide keuzes valt dus wel wat te zeggen", is hij van mening.

Douglas is nog steeds groot fan van FC Twente en denkt dat zijn club gaat winnen. "Het wordt 2-0 voor ons. Ricky van Wolfswinkel maakt de 1-0 en Mees Hilgers zorgt uiteindelijk voor de beslissing. Ik ben wel een beetje fan van hem. Het is een goede verdediger. Hilgers is nog wel jong, maar niet bang. En hij is snel en kan kort dekken. 'De nieuwe Douglas!'" lacht de man die nog altijd in Enschede woont. "Ik denk dat het niet lang duurt voordat hij naar een topclub vertrekt."

Hoe gaat het momenteel eigenlijk met Douglas zelf? "Ik ben dit jaar officieel gestopt, al ben ik nog wel met voetbal bezig. Als assistent-trainer bij het eerste elftal van Barbaros (derdeklasser uit Hengelo, red.). En af en toe, als het nodig is, speel ik zelf nog een wedstrijdje mee", besluit de 34-jarige Douglas.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties