FC Twente Nieuws

FC Twente beschikt over de Zuid-Afrikaanse Kanté

FC Twente beschikt over de Zuid-Afrikaanse Kanté

Kamohelo Mokotjo is dit seizoen de grote man bij FC Twente. De kleine Zuid-Afrikaan staat altijd klaar om het balletje weg te pakken en zoekt vervolgens naar een voetballende oplossing. Hij speelt dit seizoen als een ware stofzuiger op het middenveld.

Mokotjo heeft het derde passingspercentage van alle middenvelders in de eredivisie die meer dan twintig wedstrijden hebben gespeeld. Van al zijn passes kwam maar liefst 87% aan bij een medespeler. Alleen Joey Pelupessy en Karim El Ahmadi wisten een hoger percentage te halen. Opvallend is dat beide spelers afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van FC Twente. De ploeggenoten van FC Twente weten dus vrij zeker dat wanneer Mokotjo aan de bal is de bal ook weer bij een medespeler komt.[google]

Naast dit hoge percentage is de Zuid-Afrikaan ook degene die de meeste passes verstuurde. Hij gaf in totaal 1.545 passes waarvan er 1.349 aankwamen bij een medespeler. De eerstvolgende middenvelder is Andrés Guardado met 1.258 passes. Hij speelde bijna 500 minuten minder dan Mokotjo. Klich staat in dit lijstje op de vierde plek, hij gaf tot dusver 1.240 passes in 21 wedstrijden. Ajacieden Hakim Ziyech en Lassse Schöne volgen hem met 1.179 en 1.150 passes. Feyenoorders Karim El Ahmadi en Tonny Vilhena staan op plek elf en twaalf met 1.078 en 1.073 passes.

Wanneer er wordt gekeken naar de lengte van de passes staat hij een stuk lager. De gemiddelde pass-lengte van de middenvelder is achttien meter. Waarmee hij gelijk staat aan onder andere Mateusz Klich, Tonny Vilhena (Feyenoord) en lasse Schöne (Ajax). Andrés Guardado (PSV) passt gemiddeld 22 meter net als Adil Auassar (Roda JC).

Voor een middenvelder zijn ook de intercepties van groot belang. Mokotjo staat met 58 intercepties op de tweede plek achter Schöne. Klich staat in deze lijst overigens op de derde plek. In deze lijst doen Pelupessy en El Ahmadi het wederom erg goed. Zij hebben 50 en 45 onderscheppingen.

Als middenvelder ben je niet alleen spelverdeler of stofzuiger, maar moet het doel ook worden gezocht. Dit is bij FC Twente niet echt de rol van Mokotjo en dat zie je terug in de cijfers. Mokotjo schoot dit seizoen acht keer en 50% van zijn schoten bereikten het doel. Klich schoot in totaal 27 keer en 79% van zijn schoten bereikten het doel. Met dit percentage staat hij van de middenvelders bovenaan.

Wanneer je Mokotjo wil vergelijken met een speler in de Premier League is hij te vergelijken met N'Golo Kanté. Zijn passingspercentage is nagenoeg gelijk (88%). Hij passte 1.592 keer en 1.403 passes kwamen aan. De gemiddelde lengte van de passes van Kanté is zeventien meter één meter korter dan die van Mokotjo. De schoten van de middenvelder van Chelsea zijn vooral losse flodders. Slechts 38% van zijn 24 schoten bereikten het doel. De kleine Fransman speelde 2.328 minuten in 26 wedstrijden.

Uiteraard zijn de competities van een totaal verschillend niveau en spelen beide heren in een totaal verschillend team. Chelsea staat momenteel bovenaan terwijl FC Twente in de subtop speelt. Het niveauverschil van de Premier League en de eredivisie is enorm, dat wordt bijna elk jaar in de Europese competities weer bewezen in de poulefase. Ondanks deze verschillen komen de statistieken redelijk overeen.

Foto: Sportfoto Oost / Ron Jonker

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties