FC Twente Nieuws

FC Twente hield 20 miljoen over aan transfers, maar zag ook veel geld verdampen

FC Twente hield 20 miljoen over aan transfers, maar zag ook veel geld verdampen

Uit een recent rapport van de FIFA is gebleken dat de Nederlandse clubs tussen 2010 en 2020 1,1 miljard euro aan transferrendement wisten te behalen. Voetbal International ging ten gevolge van het rapport op onderzoek uit. Na navraag te hebben gedaan bij de profclubs in ons land, kwam het medium uit op een positief resultaat van 519 miljoen euro. Een fiks bedrag, maar bijna de helft minder dan dat wat de FIFA naar buiten bracht.

VI zocht uit waar de resterende 542 miljoen euro is gebleven en stuitte daarbij op twee voorbeelden met betrekking tot FC Twente. Te beginnen met de transfer van Jesus Corona naar FC Porto. Portugal is koploper op de lijst van transferrendementen. Volgens technisch directeur Marcel Brands valt dat echter te nuanceren. "Het gaat erom wat clubs netto overhouden. Ik denk niet dat de Portugezen onder aan de streep veel beter scoren. Dat komt doordat veel clubs daar niet volledig eigenaar zijn van een speler", vertelt de voormalig TD van onder meer AZ, PSV en Everton FC aan VI.

Het model, waarbij externe financiers de transferrechten kopen en de clubs als etalage fungeren, werd een aantal jaren gekopieerd door FC Twente. Bij de transfer van Corona bleek maar dertig procent van de transfersom bestemd voor de Tukkers. Op die manier verdampen er dus inkomsten voor in dit geval FC Twente.

Ook gaan er steeds hogere percentages naar zaakwaarnemers. Bij de transfer van Dusan Tadic naar Southampton FC wist zijn makelaar aan beide kanten vijftien procent te declareren. Wederom een voorbeeld van inkomsten die niet in de clubkas, maar in andermans zakken terecht komen.

20 miljoen transferwinst

Ondanks deze voorbeelden wist FC Twente tussen 2010 en 2020 een positief transferrendement te behalen. De Enschedeërs maakten in tien jaar ongeveer 20 miljoen euro winst op het gebied van de spelersovergangen. Daarmee staat FC Twente zesde op het lijstje. PSV (26,4), Vitesse (31,9), sc Heerenveen (50,5), AZ (80,0) en Ajax (178,9) deden het beter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties