FC Twente Nieuws

FC Twente krijgt 6 miljoen euro bijgeschreven van FOX Network Groups

FC Twente krijgt 6 miljoen euro bijgeschreven van FOX Network Groups

Iedere eredivisieclub ontvangt ieder jaar TV-gelden als vergoeding voor de uitzendrechten van FOX Network Groups. Het bedrag dat iedere club bij kan schrijven wordt ieder jaar berekend aan de hand van de prestaties van de ploeg over de afgelopen tien jaar. Dit jaar kan financieel directeur Erik Velderman een bedrag van exact 6 miljoen euro tegemoet zien. Hiermee is FC Twente momenteel de vijfde club van Nederland.

Ajax is de club die het grootste bedrag krijgt bijgeschreven. De Amsterdammers krijgen dit seizoen 9.450.000 euro. Op de tweede plek staat Feyenoord met 8.800.000 gevolgd door PSV op de derde plek met 8.700.000 euro. AZ is FC Twente voorbijgeschoten en neemt met 6.320.000 euro de vierde plek in beslag.

FC Twente staat dit jaar nog op een vijfde plek, maar voelt de hete adem van FC Utrecht in de nek dat met 5.685.000 euro op de zesde plek staat. De nummer laatst op de ranglijst ontvangt een bedrag van 1,6 miljoen euro. Dit is dit seizoen Sparta Rotterdam. [google]

In 2012 werd er een deal gesloten tussen de eredivisie CV en FOX Network Groups. Voor de TV-rechten van 12 seizoenen werd een bedrag overeengekomen van 1 miljard euro. Dit houdt in dat er tot 2024 niets zal veranderen aan de huidige situatie en de Nederlandse clubs in verhouding tot andere competities relatief weinig TV-gelden ontvangen.

België is dit seizoen voor het eerst de eredivisie gepasseerd. De clubs krijgen gezamenlijk een te verdelen bedrag van ongeveer 80 miljoen euro. Nederland krijgt met ongeveer 77 miljoen euro iets minder. De reden is dat er bij de deal in 2012 is afgesproken dat de jaarlijkse vergoeding per jaar stijgt. Tegen het einde van het contract zal de jaarlijkse vergoeding boven de 80 miljoen euro uitkomen.

In Duitsland krijgen de 36 clubs van de 1. Bundesliga en de 2. Bundesliga gezamenlijk 1,1 miljard euro per jaar om onderling te verdelen. De Engelse Premier League spant de kroon met een totaal te verdelen bedrag van 2,8 miljard euro. Opmerkelijk is de enorme stijging van maar liefst 1 miljard euro ten opzichte van het vorige seizoen. Toen kregen de Premier League clubs samen een bedrag van 1,8 miljard euro.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties