FC Twente Nieuws

FC Twente-sponsor Floki krijgt reclameverbod van Britse toezichthouder

FC Twente-sponsor Floki krijgt reclameverbod van Britse toezichthouder

Afgelopen december sloot FC Twente een lucratieve deal met het cryptobedrijf Floki. Hiermee volgde het onder andere Napoli, Fenerbahce, Bayer Leverkusen en Spartak Moskou die ook een sponsordeal afsloten. Nadat de deal werd gepresenteerd kreeg FC Twente veel kritiek te verwerken van onder andere Sander Schimmelpenninck.

"Waarom leert mijn cluppie nou nooit eens weg te blijven bij vies geld. Alsof het Doyendrama niet groot genoeg was. Bovendien: supporters (die het meestal niet breed hebben) verleiden tot speculeren met domme crypto’s is verwerpelijk”, aldus de Tukker.

In Engeland besloot de Britse reclametoezichthouder in te grijpen. Hier werd een reclamecampagne in de Londense metro verboden. Er werd geadverteerd met de tekst: 'Missed Doge? Get Floki!' Volgens de toezichthouder werd hiermee het risico van investeren gebagatelliseerd en het gevoel dat mensen een grote kans mislopen versterkt. Ook vond de toezichthouder dat Floki gebruik maakte van de gebrekkige kennis van consumenten over 'complexe financiële producten'.

Ook in Nederland kwamen er meerdere klachten binnen bij de Reclame code commissie, maar deze werden ongegrond verklaard. "De voorzitter acht het niet reëel te veronderstellen dat de gemiddelde consument die wil beleggen, op grond van de uiting zondermeer zal concluderen dat beleggen via Floki uitsluitend tot financiële successen zal leiden en er geen risico’s aan dergelijke beleggingen zijn verbonden. Dat sprake is van een samenwerking met F.C. Twente en volgens klager de voetbalclub vertrouwen geniet, maakt dit niet anders."

"Het is tot slot niet aan de voorzitter om aan reclame voor crypto beleggingen een algemene mededelingsplicht met betrekking tot de risico’s daarvan op te leggen. Dit sluit niet uit dat in bepaalde gevallen een dergelijke mededeling noodzakelijk is, met name indien het achterwege laten daarvan tot misleiding zou kunnen leiden, maar deze situatie doet zich hier blijkens het voorgaande niet voor", aldus de voorzitter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties