FC Twente Nieuws

FC Twente sterk thuis, maar belabberd uit: Hoe kan het, en waarom?

FC Twente sterk thuis, maar belabberd uit: Hoe kan het, en waarom?

FC Twente doet het dit seizoen een stuk beter in thuiswedstrijden dan in uitwedstrijden. In de vijf wedstrijden in De Grolsch Veste werden de volle vijftien punten gepakt, buitens huis werden er slechts vier punten gepakt uit vijf duels. Er wordt veelal gewezen naar het missen van kansen als het gaat om de reden waarom FC Twente niet goed presteert in uitwedstrijden. Maar wat is nou eigenlijk echt de reden dat het in de eigen Veste zoveel beter gaat dan in uitwedstrijden?

De tegenstanders in uitwedstrijden zijn natuurlijk een stuk moeilijker geweest dan in thuiswedstrijden. Uit heeft FC Twente nu NEC Nijmegen, FC Volendam, sc Heerenveen, AZ Alkmaar en Feyenoord gehad. In Enschede kwamen Fortuna Sittard, Excelsior, PSV, Vitesse en FC Groningen op bezoek.

Ondanks dat is FC Twente op het gebied van balbezit dominanter in uitwedstrijden dan in thuiswedstrijden, zo blijkt uit de statistieken. Gemiddeld heeft de ploeg van trainer Ron Jans in uitwedstrijden 56 procent balbezit, in thuiswedstrijden minder dan 55 procent. Ook wordt er buitens huis meer gepasst. Het gaat er dus om wat de ploeg vervolgens echt doet met de bal.

FC Twente creëert in De Grolsch Veste een pak meer kansen en krijgt er een stuk minder tegen dan in andere stadions. In eigen huis is het aantal verwachte doelpunten 1,7 per wedstrijd, van tegenstanders slechts 0,7. Er worden 2,8 grote kansen per wedstrijd gecreëerd, terwijl de Tukkers maar 1,2 grote kansen per duel tegen krijgen. In eigen huis maakt FC Twente de kansen ook echt af. Er werden al vijftien goals gescoord, wat neerkomt op drie per wedstrijd, een stuk meer dan het verwachte aantal van 1,7.

In uitwedstrijden ligt dat compleet anders. Het aantal verwachte doelpunten is 1,1 per wedstrijd, van tegenstanders 1,6. Er worden 2 grote kansen per wedstrijd gecreëerd, door de tegenstander 2,8 kansen. Ondanks dat FC Twente over het algemeen dus dominanter qua balbezit dan de tegenstander is in uitwedstrijden, worden er minder kansen gecreëerd dan de tegenpartij. De kansen worden ook nog eens niet naar behoren afgemaakt. Tegenover het aantal verwachte doelpunten van 1,1 per duel scoort de ploeg er slechts 0,6 per wedstrijd. Waar in thuiswedstrijd het rendement goed is (1,3 goals meer dan verwacht), is dat in uitwedstrijd helemaal niet zo (0,5 goals minder dan verwacht).

Wat verder opvalt, is dat FC Twente in de Veste gemiddeld meer duels wint dan in uitwedstrijden. Thuis wonnen de Enschedeërs in totaal meer dan vijftig procent van haar duels en was alleen PSV FC Twente de baas op dat gebied. In uitwedstrijden werd in totaal minder dan vijftig procent van de duels gewonnen en was FC Twente alleen oppermachtig over NEC en Feyenoord op dat gebied. FC Volendam, sc Heerenveen en AZ Alkmaar troefden de Tukkers af op het gebied van gewonnen duels.

FC Twente heeft in uitwedstrijden dus meer de bal in vergelijking met thuiswedstrijden, maar weet een pak minder kansen te creëeren. De kansen worden in het eigen stadion ook nog eens veel beter afgemaakt dan in een vreemd stadion. Dat FC Twente buitens huis een stuk minder kansen creëert, kan natuurlijk te maken hebben met de kwaliteit van de tegenstanders. Ook kan het aantal gewonnen duels, dat uit een stuk lager licht dat thuis, hierin meespelen. Natuurlijk mogen we de fantastische steun van de supporters in Enschede tijdens de thuiswedstrijden niet vergeten te benoemen. Dit speelt natuurlijk ook een grote factor in het thuissucces van FC Twente.

Hoe dan ook, FC Twente is in eigen huis over het algemeen sterker dan haar tegenstander in het creëeren van kansen. Deze kansen worden behoorlijk goed afgemaakt door de ploeg van Jans. In uitwedstrijden creëert FC Twente juist minder kansen dan haar tegenstander en is de effectiviteit ook nog eens slecht. Dat maakt het dat FC Twente in uitwedstrijden een stuk slechter presteert dan in thuiswedstrijden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties