FC Twente verslaat PEC Zwolle in onnodig spannende Overijsselse derby

FC Twente heeft zondagmiddag goede zaken gedaan in de eredivisie door met 2-1 te winnen van directe concurrent PEC Zwolle. Door de overwinning is het gat met de nummer 16 ADO Den Haag opgelopen tot acht punten. Het zal voor de nodige rust zorgen binnen de selectie van Gonzalo Garcia.

Beide partijen begonnen voorzichtig aan de wedstrijd en het waren de bezoekers die het eerste wapenfeit leverden. Van Crooij vuurde van binnen de zestien, maar Brondeel stond op de juiste plek. In de 16e minuut was het FC Twente dat wel raak schoot. Na knap voorbereidend werd van Latibeaudiere was het Vuckic die voor Lachman kwam en de bal via de lat achter PEC-doelman Mous tikte. Een knappe goal van de spits die eerder deze week voor het eerst in zeven jaar weer werd opgeroepen door de bondscoach van Slovenië.

FC Twente verslapte niet en nog geen tien minuten later werd de stand verdubbeld. PEC-doelman Mous werkte de bal niet goed weg waardoor Latibeaudiere op doel kon koppen. Omdat Nakayama, die in de baan van het schot stond, weigerde in te grijpen viel de bal zomaar in het doel. 2-0.

In de 31e minuut ontsnapte Zekhnini aan een kaart nadat hij zijn tegenstander een klein trapje na gaf. Hij kwam ervan af met een vermaning van scheidsrechter Blom. Twee minuten later had FC Twente een grote kans om op 3-0 te komen. Aitor sneed door de verdediging, maar vergat de bal af te geven aan de vrijstaande Vuckic. Ook Zekhnini kreeg voor rust nog een kans op de 3-0, maar zijn schot werd gekeerd door Mous. PEC Zwolle-trainer John Stegeman besloot nog voor rust in te grijpen en verving linksback Paal voor aanvaller Johnson.

Garcia had geen reden om te wisselen en stuurde dezelfde 11 spelers het veld in voor het tweede bedrijf. Het waren de Zwollenaren die het initiatief namen en ook voor het eerste gevaar zorgden. Het bleef echter bij speldenprikjes. In de 55e minuut moest Garcia noodgedwongen zijn eerste wissel doorvoeren. De geblesseerde Busquets kon niet door en werd vervangen door Bijen. Twee minuten later volgde de tweede wissel. Brama werd ingebracht voor Zekhnini om de controle weer terug te krijgen op het middenveld.

Dit lukte niet want PEC Zwolle scoorde in de 61e minuut de aansluitingstreffer. Uit een corner wist Reza de 2-1 te scoren. Zwolle rook bloed en kreeg twee minuten later een grote kans op de 2-2. Het was echter Brondeel die goed anticipeerde en de bal uit het doel hield. In de 70e minuut maakte diezelfde Brondeel het onnodig spannend door een hoge bal verkeerd in te schatten. Het leverde gelukkig geen schade op. FC Twente kreeg maar geen grip op de wedstrijd en kwam nauwelijks nog aan aanvallen toe.

Nadat Mous op fraaie wijze een vrije trap van Aitor uit de kruising plukte, wisselde Garcia voor de derde en laatste keer. Espinosa werd eraf gehaald en vervangen door Aburjania. Het veranderde niets meer aan de stand want de wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor FC Twente.

Brondeel, Latibeaudiere, Busquets, Schenk, Verdonk, Roemeratoe, Selahi, Espinosa, Aitor, Zekhnini en Vuckic.