Gullit enthousiast: "Genoten van het spel en de energie van FC Twente"

FC Twente won zondagmiddag haar eerste eredivisiewedstrijd van het seizoen 2022-2023 met 0-1 van NEC. Steijn maakte in de blessuretijd van de tweede helft een mooi doelpunt, waarmee hij de wedstrijd besliste. FC Twente speelde echter ver onder de maat. Toch heeft Ruud Gullit genoten van het spel van de Tukkers.

Dat schreef de voormalig speler van onder meer AC Milan en Chelsea FC dinsdag in zijn column bij De Telegraaf. "In Nederland heb ik in de eerste speelronde genoten van het spel en de energie van Feyenoord en FC Twente. Feyenoord verraste me na de matige voorbereiding en bij FC Twente ben ik benieuwd of ze zich kunnen wapenen tegen betere tegenstanders", schrijft hij.

Een zeer opzienbarende mening van Gullit. FC Twente kreeg namelijk veel kritiek op het spel dat het in Nijmegen liet zien. De Tukkers creëerden nauwelijks kansen en NEC was de gevaarlijkste ploeg. Ook speelde de Enschedese club niet bepaald energiek.

FC Twente loste volgens de statistieken van FotMob slechts twee schoten op doel en creëerde slechts één grote kans. Deze grote kans kwam pas in de 91e minuut, maar leidde wel direct tot een doelpunt. Daarmee hadden de Tukkers 0,90 verwachte doelpunten. Het aantal verwachte doelpunten wordt berekend aan de hand van het aantal schoten en hoe groot de scoringskans van de schoten is. FotMob berekende dus aan de hand van hoe groot de kansen van FC Twente waren dat het naar verwachting 0,90 doelpunten zou scoren in de wedstrijd tegen NEC.

Hiertegenover stonden 0,99 verwachte doelpunten van NEC. De Nijmegenaren schoten vier keer op doel en creëerden twee grote kansen, maar de ploeg van trainer Rogier Meijer wist niet te scoren.