FC Twente Nieuws

Hoe FC Twente AZ-verdediger Beukema liet vallen en daar nu spijt van heeft

Hoe FC Twente AZ-verdediger Beukema liet vallen en daar nu spijt van heeft

Sam Beukema maakte vorig seizoen furore bij Go Ahead Eagles, destijds nog spelend in de Keuken Kampioen Divisie. Hij was onderdeel van de verdediging die maar liefst 25 keer de nul wist te houden, en dat leverde hem een transfer op naar AZ. Met die club staat hij vanavond aan de aftrap in de Grolsch Veste.

De centrale verdediger groeide op onder de rook van Deventer waar hij in 2009 aansloot bij de jeugdopleiding van de Eagels. Drie jaar later maakte hij de overstap naar de Academie van FC Twente, maar kreeg in 2014 te horen dat hij moest vertrekken.

Uiteindelijk deed FC Twente nog een poging hem binnenboord te houden van de Academie, maar toen had Beukema zijn keuze voor een terugkeer naar de Eagles al gemaakt. Hij brak begin seizoen 2019-2020 definitief door in het eerste en liet niet meer los.

Afgelopen seizoen heeft FC Twente een poging ondernomen om de lange verdediger voor de tweede keer naar de club te halen, maar dat bleek financieel onhaalbaar. Jan Streuer kon alleen maar toekijken hoe AZ technisch directeur Max Huibert de speler voor 900.000 euro binnenhengelde.

De supporters van AZ waren laaiend enthousiast, maar Beukema kreeg niet direct een basisplek van trainer Pascal Jansen. "Natuurlijk baalde ik dat ik niet meteen de lijn van vorig seizoen kon doortrekken, maar ik ben ook realistisch. Het is geen kleine stap, van Go Ahead naar AZ. Mensen om me heen zeiden ook dat mijn tijd bij AZ zou komen", zo vertelt de verdediger in gesprek met Simon Zwartkruis van Voetbal International.

Zijn geduld werd beloond want afgelopen weekend stond hij in de basis als vervanger van Bruno Martins Indi. "Toen Bruno geopereerd moest worden, zei de trainer: Beuk, zorg dat je klaar bent. En dat ben ik. Nu is het moment gekomen waarop ik mezelf kan laten zien."

Beukema start ook vanavond in de basis, uitgerekend tegen de club die hem in 2014 liet vallen. Hij zal blaken van het zelfvertrouwen want afgelopen zondag was hij belangrijk door tegen Fortuna Sittard zijn eerste doelpunt in het shirt van AZ te scoren.

Naast Beukema speelt er nog een oudgediende bij AZ: Tijs Velthuis. Achter zijn naam staat een groot vraagteken. Hij zat afgelopen zondag niet bij de selectie van het eerste en maandag ook niet bij de selectie van Jong AZ waar hij een vaste waarde is en reserve-aanvoerder.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties