FC Twente Nieuws

Japanse 'gevangenis' laat sporen achter bij Van Es: "Viel in zwart gat"

Japanse 'gevangenis' laat sporen achter bij Van Es: "Viel in zwart gat"

Renate Jansen en Kika van Es waren twee van de speelsters van de Olympische selectie van de Oranje Leeuwinnen. Voordat de nieuwe competitie vrijdagavond van start gaat blikt Van Es nog even terug op hun avontuur in Japan dat zeer teleurstellend verliep en niet alleen om de te vroege uitschakeling tegen de Verenigde Staten.

De Olympische Spelen staan normaliter garant voor mooie verhalen, maar daar was bij de Oranje Vrouwen geen sprake van. Ze werden opgesloten in een hotel hetgeen voelde alsof ze opgesloten zaten in een gevangenis.

"Vraag me niet hoe Japan eruit ziet. We hebben nauwelijks iets van het land meegekregen. Als je in het olympisch dorp zit, kom je ’s ochtends in een eetzaal nog andere sporters tegen. Wij zaten eerst op vijf uur van Tokio en later zaten we op een plek waar we de stad in de verte konden zien. Het was echt een regime", zo blikt Van Es terug in gesprek met Ten Voorde van de TC Tubantia.

"We mochten nog niet eens op de liftknop drukken. Er waren acht liften, maar we konden er maar één gebruiken. Op een gegeven moment hingen we een lijstje in onze eetzaal waarop we de dagactiviteiten hadden gezet. In no-time was dat weer weggehaald, want stel je toch eens voor dat we van onze kamers kwamen."

"Om de tijd een beetje te doden, deden we vaak spelletjes op onze gang", vervolgt de verdediger. "En geloof het of niet: maar daar stonden vijf bewakers bij, die constant aan het praten waren in microfoontjes. Als dan iemand even ergens heen ging, kwam er meteen een bewaker in paniek aanrennen. Op het laatst word je zo baldadig dat je bewust naar de verkeerde lift rende om ze uit de tent te lokken.”

Terug in Nederland kon Van Es lastig omgaan met de plotselinge vrijheid. "Ik heb het ook moeilijk gehad met het omschakelen. Je leeft er jaren naar toe, en plots was het klaar en zat ik thuis. Ik ben wel even in een zwart gat gevallen. Door corona hadden we te maken met heel strenge regels, we zagen vrijwel niemand buiten ons hotel en opeens heb je weer veel mensen om je heen."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties