FC Twente Nieuws

KNVB: "Clubs hebben het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen"

KNVB: "Clubs hebben het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen"

De Nederlandse voetbalclubs zitten met hun handen in het haar. Er mogen nog altijd geen supporters naar de stadions waardoor de clubs veel inkomsten mislopen. Waar in het buitenland de clubs grotendeels leven van de tv-inkomsten is dit in Nederland niet het geval en halen de clubs een groot deel van hun inkomsten uit de kaartverkoop en de catering.

Dit seizoen zijn er 235.855 seizoenkaarten verkocht ten opzichte van 269.373 een jaar eerder. "De verkochte seizoenkaarten is echter geen vangnet of garantie dat de clubs niet in de financiële gevarenzone komen", zo laat KNVB directeur Gudde weten op de website van de KNVB. "Het blijft de vraag of de supporters voor het volgende seizoen opnieuw een seizoenkaart zullen kopen als zij het huidige seizoen hier al weinig gebruik van konden maken."

"Bovendien bestaat bij sommige clubs de kans dat seizoenkaarthouders aan het eind van dit seizoen nog hun geld terugvragen als ze te weinig wedstrijden hebben kunnen bezoeken. Daarmee hebben die clubs gedurende de rest van dit seizoen het zwaard van Damocles boven het hoofd hangen: een hoger verlies kan voor hen dan alsnog realiteit worden."

Eén van die clubs is FC Twente. Vorige week liet algemeen directeur Paul van der Kraan al weten dat 40% van de huidige seizoenkaarthouders compensatie heeft gevraagd voor de gemiste wedstrijden. Naar schatting van Van der Kraan kan dit oplopen tot een kostenpost van 2,5 miljoen euro.

"Ook vanuit dat perspectief zou je weer zo snel mogelijk met publiek willen voetballen als dat weer veilig is", vervolgt Gudde zijn verhaal. "Desnoods in beperkte aantallen. Juist gericht op de veiligheid zijn protocollen voor verschillende scenario’s opgesteld en hebben de clubs tienduizenden euro’s geïnvesteerd in maatregelen."

"Aan het begin van het seizoen ging dit ook heel goed, bij bijna alle 130 wedstrijden werkte het publiek gedisciplineerd mee aan alle coronamaatregelen en er zijn geen gevallen bekend van personen die in een stadion besmet zijn geraakt. Dit blijkt ook uit de evaluaties van gemeenten, politie en auditteam Voetbal en Veiligheid.”

"Januari is voor ons een hele belangrijke maand. We hopen dan echt weer beperkt aantallen toeschouwers te mogen toelaten want als dit nog veel langer gaat duren, dan zal vroeg of laat de schade voor clubs alsnog te hoog oplopen. Niemand schiet er iets mee op als deze clubs omvallen en in Den Haag hun hand moeten ophouden. Dat willen we juist voorkomen door op tijd naar de mogelijkheden te kijken en een stap vooruit te zetten", besluit Gudde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties