FC Twente Nieuws

KNVB wil in 2023 vijf nieuwe spelregels invoeren in het Betaald voetbal

KNVB wil in 2023 vijf nieuwe spelregels invoeren in het Betaald voetbal

Al jaren wordt er gesproken om de huidige spelregels aan te passen om het spel sneller en interessanter te maken. Sinds 2017 wordt er al getest in het amateurvoetbal en ook in toernooivorm bij de beloftenelftallen van betaald voetbalorganisaties. Vanaf het seizoen 2023-2024 zullen er ook nieuwe spelregels worden geïmplementeerd in het Betaald voetbal. De Keuken Kampioen Divisie is aangewezen voor een pilot.

Ingooien wordt intrappen

Is de bal over de zijlijn, dan mag je deze voortaan inschieten of indribbelen. Datzelfde geldt voor de aftrap, een hoekschop of doeltrap. Allemaal handelingen die bij een wedstrijd in de huidige opzet minstens een kwartier speeltijd innemen.

Dribbelen bij een vrije trap

Gemiddeld gaat per wedstrijd bijna 11 procent van de speeltijd verloren aan het nemen van vrije trappen. Door die onderbrekingen wordt de snelheid uit het spel gehaald, maar ook voeding gegeven aan een van de grootste ergernissen bij toeschouwers en spelers: tijdrekken. Dat wordt grotendeels vermeden met de zelfpass, waarmee je meteen mag doordribbelen nadat de bal door de scheids is stilgelegd.

Tijdstraf

Een andere grote ergernis in het voetbal is het gedoe om gele en rode kaarten. Waarbij geel een imagoprobleem heeft, omdat je de eerste kaart nu voor lief neemt, vanwege het ontbreken van een directe consequentie. Met de 5 minuten-straf is dat verleden tijd.

Onbeperkt wisselen

Ook deze maatregel levert meer snelheid en spektakel op, want je mag ongelimiteerd spelers wisselen met zogeheten ‘vliegende wissels’, wat betekent dat het spel niet meer wordt stilgelegd.

Zuivere speeltijd

In 2020 bestond een gemiddelde Champions League-wedstrijd uit een krappe 60 minuten zuivere speeltijd. Bij deze nieuwe spelregels worden voetbalwedstrijden ingekort tot twee keer 30 minuten.

Echter moet de KNVB nog wel toestemming krijgen van de UEFA en de FIFA. "Vooral de voetbalromanticus is herkenbaar in de UEFA en de FIFA, waarvan bekend is, dat ze bij veranderingen de neiging hebben om met de hakken in het zand te gaan. Daarom zal er nog behoorlijk moeten worden gelobbyd, eer de pilot in de Keuken Kampioen Divisie van start kan gaan", aldus KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee.

Mocht de test positief uitpakken dan liggen de vervolgstappen al klaar. "Dan volgen landelijke introducties voor Onder13 en Onder14, want willen we concurreren met de verlokkingen van het beeldscherm en de vrije individuele sporten, is er meer nodig dan het vasthouden aan traditie en nostalgie."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties