FC Twente Nieuws

Van der Laan eerder opgepakt wegens verdenking op fraude

Van der Laan eerder opgepakt wegens verdenking op fraude

Aldo van der Laan is jaren werkzaam geweest bij FC Twente. Eerst lange tijd als vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen en van april tot november 2015 was hij, na het vertrek van Joop Munsterman, voorzitter. Toen de details over de Doyen-deal uitlekten, stapte ook Van der Laan op. Nieuwe Revu heeft onderzoek gedaan naar de voormalige kopstukken van FC Twente en komt met een schokkend verhaal over met name het verleden van Van der Laan.

Van der Laan kreeg in 1993 het familiebedrijf Meatpoint in handen. In de jaren ervoor had hij de vleeswarenfabriek uitgebouwd tot een vleesverwerkingsconcern, met ruim een miljard gulden aan omzet en werkgelegenheid voor 1500 mensen. Dat was het moment dat Van der Laan werd gearresteerd op verdenking van grootschalige fraude met Europese subsidies. "Volgens justitie had het Almelose vleesconcern ten onrechte miljoenen guldens aan exportsubsidie uit Brussel ontvangen voor het leveren van blikken rundvlees aan landen buiten de Europese Unie – voornamelijk aan hongerige regio’s in de Derde Wereld. In plaats van de beloofde minimaal tachtig procent puur rundvlees, zouden de blikken goeddeels vol hebben gezeten met slachtafval en andere inferieure inhoud", zo staat te lezen in Nieuwe Revu.

Van der Laan werd samen met zijn boekhouder gearresteerd en zat drie dagen vast. In afwachting van zijn rechtszaak kwam hij weer op vrije voeten. Uiteindelijk besloot justitie Meatpoint niet verder te vervolgen wegens gebrek aan bewijs. Dit leidde bij privé-detective Zuidema, die de zaak openbaarde, tot vele vraagtekens. "Ach man, we hadden zóveel bewijs gevonden", vertelt hij. "Er moest hoogwaardig rundvlees in die blikken zitten, maar hij stopte het vol met varkensvlees, slachtafval, sojabonen, eiwitten – noem maar op."

Volgens Zuidema werd Van der Laan vrijgesproken, omdat hij overal vriendjes had zitten. "Hij zat met ambtenaren van het ministerie van Landbouw bij de formule 1 in Monaco. Ik ben ervan overtuigd dat hij in deze zaak een dealtje gemaakt heeft met het ministerie, en met Brussel. Hij had tweeduizend man aan het werk, hè… Het was één corrupte bende."

[google]Door de beschuldigingen kreeg Zuidema een proces aan zijn broek wegens laster en smaad en moest hij naar eigen zeggen duizend gulden boete betalen. Maar dat weerhoudt hem er nu niet van om volledig los te gaan over de topman van het huidige Zwanenberg. "Nee joh, ik ben nergens bang voor. Het is een bandiet. Uit, klaar."

Aldo van der Laan wilde niet meewerken aan het artikel van Nieuwe Revu.

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties