FC Twente Nieuws

Meer dan 1.250 stadionverboden uitgedeeld door KNVB: "Voetbal is beter af zonder hen"

Meer dan 1.250 stadionverboden uitgedeeld door KNVB: "Voetbal is beter af zonder hen"

Het aantal incidenten in de stadions is afgelopen seizoen opgelopen. Het gevolg is dat er over het seizoen 2021-2022 ruim 1.250 landelijke stadionverboden zijn uitgedeeld. Dit heeft de KNVB vandaag bekend gemaakt. Dit aantal is het dubbele van het gemiddelde over de afgelopen tien seizoenen. De KNVB spreekt over een kleine groep rotte appels afgezet tegen een totaal van 5 miljoen bezoekers.

In totaal werden er in het seizoen 2021-2022 795 wedstrijden gespeeld waarvan er door ongeregeld heden twee later begonnen, twee werden gestaakt en 39 tijdelijk werden stilgelegd. Daarnaast werden er na 148 wedstrijden een vooronderzoek ingesteld door de onafhankelijke aanklager betaald voetbal. Honderd meer dan het seizoen ervoor. Echter werden toen ook minder wedstrijden met publiek gespeeld vanwege corona. Aan de hand van de onder zoeken werden er boetes uitgedeeld en moesten vijf clubs als straf een vak leeg houden.

De stijging van het aantal stadionverboden is volgens het rapport met name veroorzaakt door de toename van het afsteken en/of gooien van (zwaar) vuurwerk. Hiervoor staat een stadionverbod van 18 tot 60 maanden. Ook het gooien van voorwerpen en vloeistoffen zoals bekers bier is sterk gestegen. Goed voor een stadionverbod van maximaal 36 maanden.

Wat verder opviel in het veiligheidsrapport is dat er veel supporters het veld hebben betreden: in totaal 105 stuks. Voor het betreden van het veld staat een stadionverbod van 60 maanden oftewel 5 jaar. "Deze gedragingen zijn allemaal onwenselijk en/of onveilig voor spelers, officials en het publiek", aldus de KNVB.

"Het aantal incidenten is helaas gestegen, maar het is ook duidelijk dat de daders hier niet mee wegkomen", aldus directeur betaald voetbal van de KNVB Marianne van Leeuwen. "Met alle betrokken partijen zijn we steeds beter in staat om hen op te sporen en voor langere tijd uit de stadions te weren. Dit zijn geen supporters want ze duperen hun eigen club en de echte supporters. Het voetbal is beter af zonder hen. Van het voetbal geniet je samen en hierbij is geen plaats voor personen die het voor anderen willen verpesten."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties