FC Twente Nieuws

Minister reageert op Kamervragen over homospreekkoren in De Grolsch Veste

Minister reageert op Kamervragen over homospreekkoren in De Grolsch Veste

Tijdens het duel FC Twente - FC Groningen (3-0) klonk het lied 'Het zijn de homo's, ja de homo's, het zijn de homo's van Groningen' in De Grolsch Veste. Dit leidde tot veel reacties. Sommigen vonden het slechts 'klieren', anderen vonden dat FC Twente 'behoorlijk voor lul stond'. De spreekkoren leidden zelfs tot Kamervragen van GroenLinks en D66 aan minister voor langdurige zorg en sport Conny Helder.

Helder reageert op de Kamervragen. "Iedere seconde dat zo’n spreekkoor aanhoudt, is er één teveel", zegt ze onder andere volgens TC Tubantia. FC Twente liet destijds weten dat het spijt heeft dat er niet ingegrepen werd, bijvoorbeeld door de stadionspeaker wat te laten omroepen. Een van de redenen dat dit niet gebeurde, was dat de spreekkoren telkens van korte duur waren en onderbroken werden. Kamerleden Lisa Westerveld van GroenLinks en Jeanet van der Laan van D66 vroegen zich af hoe lang de spreekkoren dan moeten duren voordat er wel ingegrepen wordt.

Volgens minister Helder spelen de factoren 'verstaanbaarheid, waarneming en signalering, inhoud, frequentie en omstandigheden' op grond van de Richtlijn Bestrijding Verbaal Geweld daarin een rol. Ook zegt ze dat de lengte of duur van een spreekkoor niet doorslaggevend is. "Wat het kabinet betreft is iedere seconde dat een discriminerend spreekkoor aanhoudt er één te veel", aldus Helder.

Daarnaast vindt de minister voor langdurige zorg en sport dat wedstrijden soms eerder stilgelegd mogen worden naar aanleiding van homofoob of discriminerend gezang. Deze spreekkoren hebben namelijk een negatief effect op zowel kinderen als volwassenen en horen niet thuis in de sport. Daarnaast is Helder van mening dat supportersverenigingen hun verantwoordelijkheid moeten pakken. Helder zou daarover graag in gesprek gaan met de verenigingen.

Lees alle gestelde Kamervragen hier.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties