FC Twente Nieuws

Oorlog raakt in Rusland geboren Twente-speler diep: "Zij kijken ook met afschuw"

Oorlog raakt in Rusland geboren Twente-speler diep: "Zij kijken ook met afschuw"

De invasie van Rusland in Oekraïne is al bijna twee weken gaande, en over de hele wereld het onderwerp van gesprek. Voor één speler van FC Twente komt het allemaal wat dichter bij dan de rest. Het betreft Nurija van Schoonhoven die werd geboren in het Russiche Oeljanovsk. De stad met meer dan 600.000 inwoners ligt op zo'n 800 kilometer ten oosten van Moskou.

Van Schoonhoven werd op tweejarige leeftijd geadopteerd, maar vond haar biologische moeder in 2019 terug via het tv-programma Spoorloos. "De oorlog doet mij natuurlijk veel. Ik kom natuurlijk uit Rusland, waar ik familie heb wonen die ik inmiddels heb gevonden. Als je dan ziet wat er momenteel in Oekraïne gebeurt… Ik ken mensen in Rusland en ik weet dat zij daar ook met afschuw naar kijken. Ja, dat raakt mij."

"Mijn moeder woont wat verder in het binnenland van Rusland. Ik had een paar dagen geleden nog contact met haar via de app. Toen vroeg ze wanneer ik weer kom. Dus ik denk dat ze niet heel veel van de oorlog meekrijgt. Natuurlijk ook doordat de Russische media vooral propaganda brengen. Er zit heel veel censuur op, je mag niet eerlijk vertellen wat er gaande is."

Een optie zou zijn om haar moeder op de hoogte te houden van het echte nieuws, maar Van Schoonhoven heeft ervoor gekozen dat niet te doen. "Ik wil haar niet ongerust maken. Ik ben gelukkig in december nog terug geweest. Ik heb toen kunnen zien hoe het met mijn moeder gaat. Heel goed. En dat is een hele geruststelling en geeft mij momenteel houvast."

Zelf leeft ze mee met de Oekraïense bevolking. "Het zijn superonzekere tijden, met name voor de Oekraïners. Ik ben Nederlandse met toevallig een Russische achtergrond, maar ik denk dat de zorgen uit moeten gaan naar de Oekraïners en iedereen die hierdoor wordt getroffen", zo besluit ze in gesprek met de NOS.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties