FC Twente Nieuws

Politie verwacht meer wedstrijden zonder uitsupporters in komende jaren

Politie verwacht meer wedstrijden zonder uitsupporters in komende jaren

Er zijn steeds meer uitsupportersverboden in Nederland. Zo zijn FC Utrecht-supporters in januari niet welkom in De Grolsch Veste als gevolg van de misdragingen van vorig jaar, waarbij in Enschede zowel stewards als agenten gewond raakten en recente escapades van FC Utrecht-supporters.

Politiechefs Naomi Hoekstra, portefeuillehouder Voetbal voor Oost-Nederland, en collega Ralf van den Heuvel noemen uitsupportersverboden 'een krachtig statement'. "Na de eerste seizoenshelft na corona was een groep onderzoekers redelijk positief. Nou, wij niet zo", zegt Van den Heuvel over de veiligheid in voetbalstadions tegenover TC Tubantia.

Hoekstra en Van den Heuvel zien geweld in en buiten voetbalstadions toenemen. Een gevolg is meer uitsupportersverboden. Hoe komen deze tot stand? "In het verleden keken we vooral naar de ervaringen van het vorige seizoen. Nu wordt er veel meer gekeken naar: hebben ze zich de laatste wedstrijd bij een andere club gedragen? Zo nee, dan is de kans groter dat ze niet welkom zijn. Zo haal je een trigger weg uit het risicoprofiel", vertelt Van den Heuvel.

Uitwedstrijden zonder publiek zijn jammer, want 'awaydays' zijn nog altijd populair. Zeker bij FC Twente, dat dit seizoen elk uitvak mogelijk helemaal vol wist te krijgen. Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, zei een maand geleden nog dat 'een enkele wedstrijd zonder uitpubliek' te rechtvaardigen is. "Het mag alleen geen generieke maatregel worden. De aanwezigheid van fans van beide supportersgroepen hoort bij de grondbeginselen van het voetbal", aldus Bluyssen.

Hoekstra en Van den Heuvel verwachten echter dat uitsupportersverboden de komende jaren steeds vaker gaan gebeuren. Het is namelijk een efficiënte en relatief goedkope maatregel is, met een krachtige boodschap: gedraagt de groep zich niet, dan moet iedereen de gevolgen dragen. Goedkoop is natuurlijk ook belangrijk voor de politie en de overheid. "Wat mag het ons kosten? Het is het feestje van de voetbalclub, niet van de maatschappij", besluit Van den Heuvel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties