FC Twente Nieuws

Preud'homme nieuwe bondscoach België? "Weet nooit welke wending het leven neemt"

Preud'homme nieuwe bondscoach België? "Weet nooit welke wending het leven neemt"

Michel Preud'homme was tijdens het succesvolle seizoen 2010-2011 de hoofdtrainer van FC Twente. De Johan Cruijff Schaal en KNVB Beker werden gewonnen, de kwartfinale van de Europa League werd behaald en de tweede landstitel op rij werd op de laatste speeldag net niet binnengesleept. Inmiddels is de 63-jarige voormalig Belgisch topkeeper aan het genieten van zijn leven.

Gaat Preud'homme ooit nog terugkeren in het voetbal? "Goh, je weet nooit of iets definitief is", vertelt de oud-trainer van FC Twente tegenover Humo. "Maar de vrijheid die ik nu ervaar, heb ik nooit eerder in mijn leven gekend. Al viel me dat in het begin wel zwaar. Zodra ik opstond, wilde ik erin vliegen. Maar dat ging niet: er wás niets. Dat besef – dat het allemaal niet meer zo snel moest – heb ik moeten leren toelaten."

Dat je nooit weet of iets definitief is, zagen we eerder bij Preud'homme. Eerder keerde hij na een sabbatjaar terug bij Standard Luik. "Omdat ik me heb laten overhalen door Bruno Venanzi (ex-eigenaar en voorzitter van Standard, red.). Standard is dat seizoen als vice-kampioen en bekerwinnaar geëindigd, maar tot drie maanden ervoor was het een ramp. Bruno is me toen komen vragen om hem te helpen. Niet één of twee, maar drie keer. Dus ben ik teruggekeerd. Niet voor mezelf, maar uit dankbaarheid voor wat Standard in het verleden voor mij had gedaan", aldus de Belg.

Nu bondscoach Roberto Martínez weg is bij de Rode Duivels, wordt de naam van Preud'homme als opvolger vaak genoemd. Hij reageert. "Ik heb nooit gezegd dat mijn afscheid definitief was. Je weet immers nooit welke wending het leven neemt. Je mag nooit iets zeggen waarop je later misschien moet terugkomen. Dan zeg ik liever niets. Op dit moment is de nationale ploeg geen optie. Op dit ogenblik denk ik er zelfs niet aan om ooit nog te werken. Alleen weet ik niet of dat morgen ook nog het geval zal zijn", zegt Preud'homme.

"Het is me op meerdere momenten gevraagd. Maar telkens was ik niet vrij. Er is weleens over een dubbele job gesproken, waarbij ik mijn club en de nationale ploeg zou combineren. Onder meer na het ontslag van Marc Wilmots. Maar Bart Verhaeghe wilde er niet van weten: hij wilde me exclusief bij Club Brugge", aldus de inmiddels 63-jarige oud-keeper.

Preud'homme heeft een duidelijke boodschap voor de Belgische voetbalbond, mochten ze geïnteresseerd zijn. "Luister: als je Michel Preud’homme wilt, kom je het hem vragen. Zoals Club Brugge heeft gedaan. Ik zou om familiale redenen uit Saudi-Arabië vertrekken, dat had ik mijn kinderen beloofd nadat Guilian me dat liedje van Stromae had gestuurd – ‘Papaoutai’ (‘Papa, waar ben je?’, red.). Het gemis begon hun te zwaar te vallen. In Brugge is ze dat ter ore gekomen en ze zijn meteen tot actie overgegaan, ook al hadden ze 21 op 24 na acht speeldagen onder Juan Carlos Garrido. Zeg me: hoeveel clubs zouden op zo’n moment van trainer veranderen? Niet één. Maar Club Brugge wilde Michel Preud’homme, en Michel Preud’homme was vrij. Dus heeft het gehandeld. Iets wat anderen die me ook ooit wilden, nooit hebben gedaan", vertelt hij.

De zoon van Preud'homme, Guilian, weet niet of het een goed idee is voor zijn vader, al zou het hij als fan van de nationale ploeg wel geweldig vinden. "Ik denk dat papa heel gelukkig is nu. Hoeveel mensen me na de match tegen Atlético niet hebben gezegd hoe goed je eruitziet, hoe relaxed en fit. Dan zeg ik, als zoon: ‘Nee, dit hoef je niet meer te doen. Laat vallen, je bent 63.’ Maar als supporter? Mórgen!", besluit de zoon van de oud-FC Twente-trainer lachend.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties