FC Twente Nieuws

Promes moet bij aanvragen Russisch paspoort rekening houden met harde consequentie

Promes moet bij aanvragen Russisch paspoort rekening houden met harde consequentie

Zondag kwam het nieuws naar buiten dat Sparta Moskou-speler Quincy Promes een Russisch paspoort zou hebben aangevraagd. Dit om uitlevering naar Nederland te voorkomen. In Nederland heeft zijn neef namelijk een rechtszaak tegen de voormalig speler van FC Twente aangespannen vanwege een steekincident.

Rusland levert geen eigen burgers uit naar het buitenland. Dat is dan ook de essentie van het initiatief. Door het Russische staatsburgerschap te verkrijgen kan Promes uitlevering naar Nederland voorkomen en zo de rechtsorde in zijn geboorteland uit de weg gaan. De advocaat van de neef van Promes Yehudi Moszkowicz noemt het 'een slimme zet' van de voetballer.

"Maar dat houdt niet in dat de zaak in Nederland tegen hem niet doorgaat", legt Moszkowicz uit tegenover De Telegraaf. "Hij zal gewoon vervolgd en ik denk ook veroordeeld worden. In het laatste geval zal hij nooit meer Rusland uit kunnen. Want als hij voet op andere bodem zet zal hij op een aanhoudingsverzoek van Nederland worden aangehouden en alsnog door dat land worden uitgeleverd." Moszkowicz vertelt dat de neef van Promes nu blij is dat bij de civiele rechter om inbeslagname van een deel van de villa van Promes in Nederland is gevraagd.

De steekpartij vond in juni 2020 plaats. Het Openbaar Ministerie ziet het incident als een poging tot moord of doodslag. De rechtszaak zou begin dit jaar al worden behandeld. Toen was de advocaat van Promes echter ziek. Nu staat de rechtszaak voor 3 maart 2023 op de planning.

De neef van Promes heeft nog altijd last van het incident, waarbij hij in zijn been werd gestoken. Daarbij werd een pees beschadigd. "Hij slaapt slecht, eet slecht en heeft een posttraumatische stressstoornis. Zijn EMDR-behandeling is stopgezet door zijn therapeuten, omdat hij het risico zou lopen details over de steekpartij te vergeten. Dat kan niet, omdat deze strafzaak nog loopt. Dit proces duurt veel te lang", aldus de advocaat.

Over dat laatste legt Moszkowicz nog wat meer uit. "In juni heeft de civiele rechtbank al vastgesteld dat Promes mijn cliënt heeft neergestoken. Dat is een onrechtmatige daad, dus moet hij een schadevergoeding betalen, hoeveel is nog onduidelijk. Normaliter wordt zoiets pas vastgesteld ná een strafzaak. Nu niet, omdat het OM zo traag opereert en kennelijk rekening hield met wedstrijden van Promes", besluit Moszkowicz.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties