Samenvatting FC Twente (v) - Ajax (v) Vrouwen Eredivisie seizoen 2022-2023 (3-1)

FC Twente Vrouwen heeft zondagmiddag uitstekende zaken gedaan in de belangrijke topper tegen titelconcurrent Ajax. In De Grolsch Veste, waar meer dan 3.000 toeschouwers aanwezig waren, won de thuisploeg met 3-1. Daardoor gaat FC Twente op doelsaldo over Ajax heen met een wedstrijd tegoed.

Al na zes minuten kreeg Ajax een levensgrote kans. Aanvalster Romée Leuchter kopte een voorzet op de paal. Twee minuten later kreeg Ajax weer een hele grote kans. Victoria Pelova schoot net naast. Niet veel later bleef middenveldster Ella Peddemors, die eerder al heeft gekampt met een zware knieblessure, op de grond liggen met last van de knie. Ze kon niet meer door en werd vervangen door Suzanne Giesen.

Giesen liet gelijk van zich horen. Ze stond nog maar vijf minuten in het veld toen ze de 1-0 binnenschoot. De bal bleef hangen na een corner, waarna Giesen vrij in kon schieten. Op slag van rust kreeg Ajax, dat eerder ook nog eens de lat raakte, een strafschop. Deze werd gekeerd door EK-sensatie Daphne van Domselaar, waardoor we gingen rusten met een tussenstand van 1-0. Dat terwijl Ajax al een penalty had gehad en zowel de paal als de lat had geraakt.

Tweede helft

Na bijna een uur spelen werd het 2-0 voor FC Twente. Een vrije trap van Marisa Olislagers belandde op het hoofd van collega-verdediger Marit Auée. Zij kopte hem terug voor de goal, waarna verdedigster Caitlin Dijkstra de bal kon binnenlopen. Een goal die gemaakt werd door drie verdedigers dus.

In de 67e minuut deed Ajax wat terug. Na een diepe bal kon Leuchter vrij door naar de goal van Daphne van Domselaar. Ze rondde koelbloedig af. Ondanks dat de verdedigers van FC Twente appelleerden telde de goal en werd het 2-1. In de negentigste minuut beslist Elena Dhont de wedstrijd. Het lag helemaal open achterin bij Ajax toen Renate Jansen aan de linkerkant de bal kreeg. Ze gaf hem voor en Dhont rondde goed af: 3-1. Dit was tevens de einduitslag. In de laatste minuut werd het nog bijna 3-2, maar Van Domselaar, die in het stadion werd uitgeroepen tot Vrouw Van De Wedstrijd, hield de bal uit het doel met een fantastische redding. FC Twente wist dus weer in De Grolsch Veste te winnen van Ajax. Eerder dit seizoen wonnen de Tukkers al in eigen huis met 3-2 van Ajax in de strijd om de Super Cup.

FC Twente heeft met de overwinning de koppositie overgenomen van Ajax. Beide ploegen hadden voorafgaand aan deze wedstrijd nog iedere eredivisiewedstrijd dit seizoen gewonnen. Ajax had echter een wedstrijd meer gespeeld en stond dus drie punten boven FC Twente. De regerend landskampioen staat nu op doelsaldo eerste met nog een wedstrijd tegoed. De ploeg van trainer Joran Pot is nu de enige club in de Azerion Vrouwen Eredivisie die nog iedere wedstrijd wist te winnen.