FC Twente Nieuws

Schreuder moest de Arsène Wenger van FC Twente worden: "Zag mezelf heel lang blijven"

Schreuder moest de Arsène Wenger van FC Twente worden: "Zag mezelf heel lang blijven"

Alfred Schreuder is sinds de winterstop de nieuwe trainer van Club Brugge. Hij heeft bij de topploeg uit België onder andere de Nederlanders Bas Dost en Noa Lang onder zijn hoede. Laatstgenoemde is geen onbekende voor de trainer, want het tweetal werkte eerder al samen bij Ajax. Nu mag Schreuder zich opnieuw bewijzen als hoofdtrainer na anderhalf jaar assistent-trainer te zijn geweest bij FC Barcelona.

Schreuder werd een paar weken geleden gebeld om te komen praten bij de ploeg uit België. "Ik was aanvankelijk zeker verrast door het telefoontje van Club Brugge", geeft hij toe. "Bij een kennismakingsgesprek konden we onze ideeën uitwisselen en dat ging meteen heel goed. Na één gesprek was Club overtuigd van mij als trainer."

Gelukkig hoefde de Nederlander zich niet snel in te lezen over de Belgische competitie. "Club Brugge kende ik zeker. Ik ben de assistent geweest van Michel Preud'homme (bij Twente, red.) en die ging naar Club. Ik heb toen veel wedstrijden gekeken. En natuurlijk zagen we Club ook aan het werk in de Champions League."

FC Twente

De eerste club waar Schreuder de kans kreeg als hoofdtrainer was FC Twente. Daarvoor was hij assistent-trainer en de club had grote plannen met hem. "In mijn hoofd zag ik mezelf heel lang bij FC Twente blijven. Ik was er ook al zes jaar. Het bestuur zei tegen me: We willen van jou de Arsène Wenger van Twente maken. Dat leek me erg mooi. Maar je weet nooit hoe de dingen lopen in het leven. Ook niet in het voetbal." Zo werd Schreuder na een belabberde seizoensstart, na een 2-0 verlies partij tegen Heracles in 2015 ontslagen. Dit gebeurde mede onder druk van de supporters die weinig vertrouwen hadden in de oefenmeester.

Leerscholen

Schreuder was bij FC Twente assistent van Michel Preud’homme en Steve McClaren tussen 2009 en 2014. Daarnaast heeft hij het voorbije decennium ook veel geleerd van Huub Stevens, Erik ten Hag, Julian Nagelsmann en Ronald Koeman. "Ik heb jaren terug ook de boeken van Pep Guardiola gelezen", vult Schreuder aan. "Heel interessant. Dankzij Koeman weet ik dat het belangrijk is om rust uit te stralen en dat je ongelooflijk goed moet communiceren met je topspelers."

Bij Hoffenheim werd Schreuder assistent-trainer van de jonge Nagelsmann, de huidige coach van Bayern. "Hij heeft me dan weer veel geleerd op het vlak van training geven. Hij stimuleert het leerproces door bewust gecompliceerde oefeningen te geven. Geweldig", zegt Schreuder. "Ik heb na die twee jaar onder hem veel veranderd aan mijn manier van werken. Later hebben we dat bij Ajax, samen met Ten Hag, ook toegepast: intensiever trainen, directer voetballen. Dat heeft mooie momenten opgeleverd."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties