FC Twente Nieuws

Scoort Van Wolfswinkel echt te weinig goals voor FC Twente?

Scoort Van Wolfswinkel echt te weinig goals voor FC Twente?

Ricky van Wolfswinkel is na de eerste seizoenshelft de topscorer van FC Twente. Hij scoorde in de eerste veertien wedstrijden vijf goals. Toch krijgt de 33-jarige spits veel kritiek van supporters van FC Twente. Hij zou te weinig goals te hebben gemaakt. Is deze kritiek terecht? Is het zo dat Van Wolfswinkel tot nu toe dit seizoen inderdaad te weinig doelpunten heeft gemaakt?

Dit kunnen we analyseren door te kijken naar het aantal expected goals (xG) en het aantal gemiste grote kansen. Ten eerste het aantal expected goals, oftewel het verwachte doelpunten. Eerst even een uitleg van wat deze statistiek inhoudt. Deze statistiek wordt berekend aan de hand van het aantal kansen dat een speler krijgt en hoe groot die kans is. Een kans van open goal zou bijvoorbeeld een expected goals-aantal (xG) van 0,90 kunnen opleveren, een afstandsschot 0,12. Oftewel, bij de gegeven kans voor open goal in de kans dat de speler scoort negentig procent, bij de gegeven kans van afstand twaalf procent. Dit vertaalt zich dan in de cijfers 0,90 en 0,12. Deze cijfers kun je bij elkaar optellen, waardoor je het totaal aantal expected goals (dus verwachte doelpunten) van een speler of team kunt uitrekenen.

Bij elkaar heeft Van Wolfswinkel dit seizoen een expected goals-aantal van 6,0. Dit betekent dat hij naar verwachting dit seizoen zes doelpunten had moeten maken. Hij heeft er echter nog maar vijf. Hij maakte dit seizoen dus één goal minder dan hij had moeten maken volgens de statistieken. De opmerking dat hij te weinig doelpunten heeft gemaakt is dus terecht als je kijkt naar de cijfers.

Een andere statistiek om de waarheid van de kritiek te achterhalen is het aantal gemiste grote kansen. Van Wolfswinkel heeft dit seizoen aardig wat grote kansen gemist, namelijk zeven, veel meer dan zijn teamgenoten. De tweede plaats in deze categorie bij FC Twente wordt gedeeld door Joshua Brenet en Michel Vlap met drie gemiste grote kansen. In de eredivisie staat Van Wolfswinkel op de derde plaats in deze categorie. Alleen Brian Brobbey (Ajax) en Robert Mühren (FC Volendam) misten meer grote kansen dit seizoen. Ook op dit gebied is de kritiek op Van Wolfswinkel dus terecht.

Al met al is de kritiek dat Van Wolfswinkel te weinig kansen heeft afgemaakt in de eerste seizoenshelft dus terecht. Dat de spits een cruciale factor in het team van Ron Jans is, gaat niemand ontkennen. Hij is namelijk ook een uitstekende spelmaker. Vorig seizoen had hij al de meeste assists bij FC Twente en dit seizoen deelt hij de eerste plek qua meeste assists met Gijs Smal. Ook is hij bij de bovenste plekken te vinden op lijstjes met aantal gecreëerde (grote) kansen. Van Wolfswinkel is dus nog altijd een zeer belangrijke factor bij FC Twente, maar zou wel iets meer kansen mogen afmaken in de tweede seizoenshelft.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties