FC Twente Nieuws

"Scouten is niet even wat wedstrijdjes bekijken. Het is niet altijd makkelijk"

"Scouten is niet even wat wedstrijdjes bekijken. Het is niet altijd makkelijk"

Na zijn loopbaan als profvoetballer trad Bernard Schuiteman toe tot de wereld van het scouten. De voormalig FC Twente-verdediger is momenteel werkzaam bij het Engelse Wolverhampton Wanderers en heeft het naar zijn zin. Bij VoetbalTijd laat Schuiteman weten hoe hij in het wereldje terecht is gekomen.

"Het begon bij FC Twente", steekt Schuiteman van wal. "Ik kwam er eigenlijk toevallig in terecht. Ik woon inmiddels al veertien jaar in Oostenrijk en had altijd contact met de club over spelers. Dat werd steeds meer en Evert Bleuming belde me vaak. Ik zei tegen hem dat we eens moesten gaan praten, want ik zag het scouten wel zitten. Toen was de tijd ook rijp."

Bij FC Twente kwam Schuiteman samen te werken met Jan van Staa. "Jan zei: 'We gaan kijken hoelang hij het volhoudt'. Ik dacht: hoe kan dat nou, scouten is toch fantastisch? Maar ik snap het wel. Een heleboel ex-spelers worden na hun carrière scout bij hun club. Heel veel daarvan haken echter af, omdat ze denken dat je als scout 'even wat wedstrijdjes moet kijken'. Het is niet altijd makkelijk."

[google]

Schuiteman is bovendien twee jaar actief geweest als trainer. "Ook bij de Oostenrijkse voetbalbond", vervolgt hij. "Dat was wel leuk, maar gewoon minder. Als scout wist ik meteen dat dit de weg was die ik zou gaan bewandelen. Achteraf gezien snap ik wel wat Jan bedoelde. Als je een weekend weg bent, beginnen ze thuis te zeuren waar je blijft. Mijn vriendin kan me wel thuis proberen te houden, maar dan wordt het ook niks."

De oud-verdediger was enige tijd werkzaam bij Manchester United, maar miste er toch het goede gevoel. "Ik had het goed naar m'n zin en mijn collega's waren erg aardig. Goede club natuurlijk, alleen was ik vooral bezig met reports schrijven. Ik had niet echt een binding met de club en dat heb ik wel nodig. Dat was ik bij FC Twente wel gewend. Je hebt een kleine groep, belt en bent met elkaar... Teamwork, korte lijntjes en 'wat gaan we doen?'. Niet: 'wat gaan we schrijven?'", aldus Schuiteman.

Foto: Pro Shots

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties