FC Twente Nieuws

Statistieken: 'Saai' FC Twente heeft koele kikkers en een subtop-defensie

Statistieken: 'Saai' FC Twente heeft koele kikkers en een subtop-defensie

Hoewel er het hele seizoen al wel gemord werd over het spel van FC Twente, worden Ron Jans en zijn mannen de laatste weken wat heviger onder vuur genomen. Ook na de wedstrijd van afgelopen weekend was er kritiek. Hoewel er een punt werd gehaald tegen Feyenoord, was het spel wéér niet om aan te zien. Vertellen de statistieken anders?

In eerste instantie eigenlijk niet. De TC Tubantia zocht met behulp van Opta uit dat alleen Fortuna Sittard, Willem II en Sparta buiten standaardsituaties om minder kansen creëerden dan FC Twente. Als de Tukkers dan toch tot een schot komen, gaat de poging in 37 procent van de gevallen op doel. Met dit percentage bevinden de Enschedeërs zich ook in het rechterrijtje.

Hoe kan het dan dat de ploeg van Jans zich, als het gaat om punten, dan toch in het linkerrijtje begeeft? Dat heeft alles te maken met de Twentse defensie, met in het bijzonder doelman Lars Unnerstall. Met slechts achttien tegengoals is FC Twente terug te vinden in de subtop, op een vierde plek. Volgens de expected goals-waarde, de waarde die de grootte van een kans inschat, hadden het 21.4 tegendoelpunten moeten zijn, maar in duels met bijvoorbeeld Feyenoord en Ajax heeft Unnerstall ervoor gezorgd dat het aantal tegengoals niet verder is opgelopen dan achttien.

Van Wolfswinkel

Waar de goalie uitstekende statistieken kan overleggen, zijn ook die van spits Ricky van Wolfswinkel helemaal niet zo slecht. De ervaren schutter waagde tot nog toe 23 pogingen, dit leverde hem 5 doelpunten op. Toegegeven zaten hier twee penalty's bij. Voor hetzelfde aantal treffers hadden spelers als Henk Veerman, Dusan Tadic en Steven Berghuis echter wel een stuk meer schoten nodig (31, 24 en 29).

Koele kikkers

Naast Van Wolfswinkel gaan ook zijn ploeggenoten goed om met de kansen die ze krijgen. FC Twente staat zesde in het klassement van de expected goals. Volgens die statistiek hadden Van Wolfswinkel en co. er 20.3 gemaakt moeten hebben, in werkelijkheid heeft de ploeg twintig keer gescoord, nagenoeg hetzelfde aantal dus.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties