FC Twente Nieuws

Van twijfel naar miljoenen betalen: Zo werd Ruiz een speler die FC Twente móést halen

Van twijfel naar miljoenen betalen: Zo werd Ruiz een speler die FC Twente móést halen

In het seizoen 2008-2009 werd FC Twente tweede in de eredivisie met 69 punten. AZ Alkmaar werd dat seizoen kampioen met 80 punten, maar liefst 11 meer dan de nummer twee. FC Twente-trainer Steve McClaren wist na dit seizoen wat er nodig was om in het seizoen erop écht mee te kunnen doen om het kampioenschap. Er moest een rechtsback en twee nieuwe buitenspelers komen.

Een van de nieuwe buitenspelers werd Miroslav Stoch. De andere had Seiko Cissé moeten worden, maar hij vertrok naar Feyenoord. FC Twente-scout Evert Bleuming ging bij KAA Gent kijken naar een alternatief: Bryan Ruiz. "Maar de eerste keer dat ik hem live zag spelen, was ik niet meteen enthousiast", vertelt Bleuming in gesprek met TC Tubantia.

"Hij speelde in een 4-4-2-systeem aan de linkerkant. Ik vond hem wat slapjes, hij verloor bijna alle duels. Bij de tweede keer dat ik hem bekeek vond ik hem al wat beter. Je kon toen wel zien dat hij een goede speler was, maar de echte overtuiging was er niet. Ik ben nog een keer gaan kijken en in die wedstrijd speelde Bryan in een 4-3-3 aan de rechterkant. En toen zag je de Bryan die we later in Enschede ook leerden kennen. De slimme speler, die tussen de linies speelde en van daaruit de steekpassjes gaf", aldus Bleuming.

Bleuming ging nog een vierde keer kijken en kwam met een positief verslag terug. "Toen wist ik het zeker, terwijl we eigenlijk Stoch al voor de rechterkant hadden gehaald. Ook Steve was snel om na het zien van de beelden: deze speler wil ik hebben, zei hij", zegt de scout. Voorzitter Joop Munsterman was het er echter nog niet helemaal mee eens. "Het probleem zat alleen in de transfersom. Joop panikeerde helemaal, want hij vond hem veel te duur. We hadden het hier ook over de eerste echte miljoenentransfer van de club", herinnert Bleuming zich.

Munsterman zag echter ook hoe goed Ruiz was in een oefenwedstrijd die FC Twente speelde tegen KAA Gent. Althans, dat dacht hij. "We zaten te kijken, toen Joop opeens zei: wat is die Ruiz toch een goede speler. Ik zei: dat klopt, maar hij zit hier links voor ons op de bank. De speler die Joop bedoelde leek ook wel een beetje op Bryan", besluit Bleuming.

Uiteindelijk bleek Munsterman toch bereid om een niet onaardig bedrag op tafel te leggen voor Ruiz. Voor maar liefst 5,5 miljoen euro werd hij in de zomer van 2009 overgenomen van KAA Gent. Het was de prijs echter dubbel en dwars waard. Ruiz speelde een cruciale rol bij het behalen van het landskampioenschap van FC Twente in het seizoen 2009-2010 en won daarnaast de KNVB Beker en tweemaal de Johan Cruijff Schaal met de Tukkers. Na twee seizoenen werd hij op het laatste moment verkocht aan het Engelse Fulham FC voor twaalf miljoen euro.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties