FC Twente Nieuws

VAR krijgt update: Buitenspelsituaties automatiseren

VAR krijgt update: Buitenspelsituaties automatiseren

Sinds de invoering van de VAR hebben de scheidsrechters soms moeite om te bepalen of iets nu wel of geen buitenspel is. Bij een doelpunten worden lijntjes getrokken, maar ook daarin zit weer een foutmarge en het kost veel tijd. Om deze redenen komt de FIFA nu met het plan om de VAR deels te automatiseren.

Het systeem is al klaar en zal worden getest tijdens de Arab Cup die vandaag van start gaat. Maar hoe werkt het? Er worden camera's aan het dak gehangen om de spelers en de bal te volgen. Deze data wordt doorgegeven aan de zogenaamde replay-operator en die kan de beelden direct doorzetten naar de VAR.

Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina zegt er het volgende over. "Technologie is erg belangrijk en nuttig in zowel de voorbereiding op de wedstrijd als voor het besluitvormingsproces tijdens wedstrijden”

"Bij een buitenspelincident wordt de beslissing genomen nadat niet alleen de positie van de spelers is geanalyseerd, maar ook hun betrokkenheid bij de actie. Technologie kan een lijn trekken, maar de beoordeling van een situatie blijft in handen van de scheidsrechter."

Met de invoering van het nieuwe systeem hoopt de Wereldvoetbalbond FIFA de wachttijden bij VAR-momenten te verkorten. Niet zelden heeft de VAR teveel tijd nodig om tot een oordeel te komen. Met het nieuwe systeem moet deze tijd flink worden ingekort.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties