FC Twente Nieuws

Zerrouki beleeft bijzondere avonturen met Algerije: "Ik maak de gekste dingen mee"

Zerrouki beleeft bijzondere avonturen met Algerije: "Ik maak de gekste dingen mee"

Ramiz Zerrouki is een geboren en getogen Nederlander. Toch komt hij niet voor het Nederlands elftal. Hij heeft gekozen voor Algerije. Bij het Afrikaanse land staat hij tussen sterren als Riyad Mahrez van Manchester City, Ramy Bensebaini van Borussia Mönchengladbach en Ismaël Bennacer van AC Milan als vaste basisspeler op het veld.

Heeft Zerrouki ooit getwijfeld over zijn keuze voor Algerije? "Nee, van kleins af aan is dit wat ik wilde. Als Algerije een eindtoernooi of een andere belangrijke wedstrijd speelde, zat ik voor de tv. Ik weet nog dat ik jaren geleden bij Twente eens zat te praten met Queensy Menig. Ik had nog nooit contact gehad met de bondscoach of wat dan ook. Toen al zei ik tegen hem: 'Spelen voor Algerije, dat is mijn doel.' Het is een gevoel, ik kan dat moeilijk omschrijven", vertelt de 24-jarige middenvelder tegenover Voetbal International.

Ondanks dat Zerrouki geboren en getogen is in Nederland, was de keuze voor Algerije dus duidelijk. "Niets ten nadele van Nederland. Maar Algerije zit ook in mijn wezen, in mijn bloed. Voor ik international werd, was ik er al een aantal keren op familiebezoek geweest. Ik zal niet zeggen dat ik er thuiskwam, want ik ben er niet opgegroeid. Maar ik heb er wel veel gevoel bij."

"Voor Algerije spelen maakt mij trots, maakt mijn familie trots. Het is ook zo mooi om mee te maken hoe het voetbal daar leeft. Het stadion is echt een gekkenhuis, twee uur voor de wedstrijd zit het al helemaal vol. En een sfeer, een gezang, geweldig. Als wij het veld opkomen, gaat iedereen los", aldus de international.

"Sowieso heb ik als international al veel bijzondere ervaringen opgedaan. Ik kom op plekken waar je normaal niet komt. Zambia, Niger, Tanzania. Je weet nooit wat je kunt verwachten. Hotels waarin de stroom zomaar uitvalt. 'This is Africa', hoor je dan. Ik maak de gekste dingen mee, voetbal in heel andere omstandigheden dan ik gewend was. Ben goede velden nog meer gaan waarderen."

"We deden mee aan de Afrika Cup in Kameroen. Een luchtvochtigheid, níét normaal. Na elke sprint moest je echt op adem komen. En ik heb tackles gezien, pfff. Een overtreding van een speler van Burkina Faso op onze linksback. Ik wist het zeker: donkerrood. Kreeg-ie geel. Ik kijk mijn ogen uit. Elke wedstrijd is een avontuur, dat vind ik mooi", zegt Zerrouki.

Bij Algerije speelt de middenvelder van FC Twente samen met sterren als Manchester City-aanvaller Riyad Mahrez. "En met Islam Slimani, Ismaël Bennacer en al die andere jongens die ik vroeger aanmoedigde voor de tv. Maar Mahrez is natuurlijk speciaal. Een speler van wereldniveau. Actie, linkerbeen, passing, supersterk. En een heel fijn persoon. Hij betrok me vanaf het begin bij de groep, maar dat deden de anderen ook. Het Algerijnse elftal voelt als familie", besluit Zerrouki.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties