Twente Insite

FC Twente Nieuws

FC Twente speelt niet voor spek en bonen: “Gaat om 5,5 miljoen euro”

FC Twente speelt niet voor spek en bonen: “Gaat om 5,5 miljoen euro”

Veel supporters van eredivisieclubs zeggen dat FC Twente voor spek en bonen meedoet dit seizoen. De Tukkers werden niet teruggezet naar de Jupiler League en hier zijn veel mensen het niet mee eens. De club in Enschede is voor een periode van drie jaar uitgesloten van Europees voetbal, maar nergens meer voor spelen klopt totaal niet. Het gaat om meer dan men zou denken.

En wel op het gebied van inkomsten. “Financieel heeft de eindstand wel degelijk gevolgen. Twente verdedigt de komende jaren de vijfde plaats in het klassement van tv-gelden en die klassering staat onder druk. De ranglijst wordt bepaald door de resultaten van de voorbije tien jaar en langzaam maar zeker raken de gouden jaren uit het zicht.” aldus Leon ten Voorde van de TC Tubantia.

De afgelopen jaren ging het steeds slechter met FC Twente, maar de jaren daarvoor ging het de club in Enschede voor de wind. “De Tukkers begonnen in het seizoen 2006/2007 aan hun sportieve opmars. Na een vierde plaats dat jaar, volgden twee tweede plekken, de titel in 2010 en nog een tweede plaats in het jaar daarop. Die bonuspunten raakt Twente in de komende seizoenen kwijt. Kort gezegd komt het er daardoor op neer dat Twente vanaf nu voetbalt om de schade zo beperkt mogelijk te houden. Overigens telt het resultaat van het laatste seizoen wel zwaarder dan de eindklassering van tien jaar geleden”.

Morgen neemt FC Twente het op tegen AZ en op bezoek in Alkmaar staat de winst voorop. “De huidige vijfde plaats in de tv-ranking is goed voor ongeveer 5,5 miljoen euro per seizoen. Een of twee plekken zakken betekent dat de club tussen zeven ton en 1,5 miljoen minder krijgt. De positie van Twente, achter Ajax, PSV, Feyenoord en AZ, wordt bedreigd door clubs die ook in de normale stand doorgaans de subtop vormen: Vitesse, Heerenveen, FC Utrecht en FC Groningen”, besluit de clubwatcher.

Foto: Ron Jonker / Sportfoto Oost

Laat wat van je horen

*