FC Twente stunt en wint terecht in de Johan Cruijff ArenA van Ajax

FC Twente won zaterdagavond verrassend, maar vooral ook terecht met 2-1 van Ajax in de Johan Cruijff ArenA. Menig was het goudhaantje namens de Tukkers met twee doelpunten. De ploeg van Ron Jans ontregelde het spel van de Ajacieden en creëerden zelf een tal van mogelijkheden in de omschakeling

Basisdebuut Ilic, terugkeer Menig

Bij FC Twente begon Luka Ilic voor het eerst in de basis, dat ging ten koste van Jesse Bosch. Queensy Menig keerde weer terug in het elftal. Hij moest de wedstrijden tegen PSV en RKC Waalwijk missen, omdat hij was besmet met het coronavirus. Halil Dervisoglu begon hierdoor weer op de bank. Ook Gijs Smal begon weer in de basis, Jayden Oosterwolde is nog niet volledig hersteld van zijn hamstringblessure.

Eerste helft

FC Twente durfde Ajax in de beginfase hoog onder druk te zetten. Hierdoor kwamen de Amsterdammers moeilijk tot aanvallen toe en creëerden ze amper kansen. Op enkele schoten van afstand na werd de Ploeg van Erik ten Hag niet gevaarlijk.

Dan is FC Twente aan zet. Julio Pleguezuelo zet zijn karakteristieke dribbel in vanaf achteruit. De Spanjaard komt een heel eind en weet Queensy Menig te bedienen. De linksbuiten trok naar binnen en schoot de bal in de verre hoek. Zo kwamen de Tukkers in de 22e minuut verrassend op een 1-0 voorsprong.

Pas vlak voor rust werden de Ajacieden gevaarlijk. Dusan Tadic schoot vanaf een redelijk moeilijke hoek voorlangs. Niet veel later ging Julio Pleguezuelo in de fout bij de opbouw. Dat overkwam Kik Pierie ook in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Dit keer hoefden de Tukkers het niet te bekopen met een tegengoal. Promes en Tadic speelden de grote mogelijkheid niet goed uit, waardoor FC Twente met een 1-0 voorsprong de rust in ging.

FC Twente begon ongewijzigd aan de tweede helft. In de 50e minuut stond Sean Klaiber plots oog in oog met doelman Joël Drommel na een dieptebal van Davy Klaassen. De rechtsback van Ajax had echter te veel tijd nodig, waardoor hij de mogelijkheid onbenut liet. Niet veel later in de 53e minuut krijgt Danilo namens FC Twente een grote kans om de voorsprong uit te breiden. De Braziliaan schoot de bal echter rakelings voorlangs.

In de 58e minuut houdt Wout Brama Zakaria Labyad vast in het eigen zestienmetergebied, waardoor Ajax een penalty krijgt. Dusan Tadic liet dit buitenkansje niet onbenut en schoot de Amsterdammers op gelijke hoogte. Niet veel later kregen de Tukkers de kans om opnieuw op voorsprong te komen. Danilo haalde de achterlijn en had zijn medespelers voor het uitkiezen, maar de spits maakte de verkeerde keuze waardoor de kans verkeken was. In de 67e minuut had Danilo opnieuw een enorme kans. Na een fantastische trap van Drommel liep de Braziliaan alleen op de keeper af, maar faalde oog in oog met Onana.

Omdat de ploeg van Ron Jans met veel krachten had gesmeten, zaten verschillende spelers tegen het eind van de wedstrijd aan er doorheen. Jans bracht in de 80e minuut Bosch, Van Leeuwen en Hilgers voor Ilic, Cerny en Ebuehi. In de 84e minuut zette Queensy Menig een actie in aan de linkerkant. Hij ging binnendoor bij Klaiber en haalde de trekker over. De bal plofte in de lange hoek. De Tukkers kwamen opnieuw op voorsprong via de 25-jarige linksbuiten. De Ajacieden kregen in de slotfase nog enkele kansen om gelijk te maken, maar FC Twente hield stand. Zo wonnen de Tukkers knap en verdiend op bezoek bij Ajax.

Drommel; Ebuehi (80' Hilgers), Pleguezuelo, Pierie, Smal; Roemeratoe, Ilic (80' Bosch), Brama; Cerny (80' Van Leeuwen), Danilo (87' Jeremejeff), Menig (90 + 2' Zerrouki)