FC Twente verliest nipt van Ajax in de Johan Cruijff ArenA

FC Twente heeft zondagmiddag niet weten te stunten in de Johan Cruijff ArenA. De Tukkers verloren onder leiding van Marino Pusic en Jan de Jonge met 2-1 van de Amsterdammers. Ajax kwam al vroeg op voorsprong, maar scoorde na iets meer dan een uur de gelijkmaker. Toch was het Ajax dat aan het langste eind trok en won de wedstrijd met 2-1.

FC Twente probeerde de eerste minuten het doel op te zoeken van Ajax, maar kreeg al in de 4e minuut de 1-0 om de oren. Maher zag zijn afstandsschot worden geblokkeerd en uitgerekend uit de tegenstoot scoorde Kluivert de 1-0. Ajax drukte door en zette FC Twente zwaar onder druk. De Tukkers mochten van geluk spreken dat het na acht minuten spelen niet al op een 3-0 achterstand stonden. In de 9e minuut kwam het eerste wapenfeit van FC Twente. Vuckic maakte het Onana lastig met een afstandsschot, maar het leidde niet tot een doelpunt.

Ondanks dat de Ajax storm wat ging liggen, bleef Ajax de wedstrijd controleren. Toch werd ook FC Twente af en toe dreigend en met name Tighadouini. Echter deed hij het teveel op eigen kracht en vergat hierbij zijn medespelers. Hij had Boere alleen voor de keeper kunnen zetten, maar weigerde de bal tijdig af te geven op de spits.

Gözübüyük spaart Onana
In de 20e minuut was er een opmerkelijk moment toen Onana hands maakte buiten de zestien. De doelman dacht dat de scheidsrechter had gefloten, maar dit was niet het geval. Toen Onana buiten de zestien liep met de bal in de hand besloot Gözübüyük alsnog te fluiten en redde hiermee de doelman van een gele kaart. Geel had in dit geval volstaan omdat er geen sprake was van een scoringskans.

In de 34e minuut een grote kans voor FC Twente uit een vrije trap van Maher. Drie spelers doken alleen op voor de doelman van Ajax, maar Lam raakte de bal niet goed waardoor deze voorlangs ging. Het was dé kans voor FC Twente om in de eerste helft op gelijke hoogte te komen. In de eerste helft kregen De Ligt en Ter Avest nog de gele kaart.

Beide ploegen kwam met dezelfde elf spelers uit de kleedkamer. Ajax nam direct weer het initiatief en voerde net als in het begin van de eerste helft, de druk op. Toch was het FC Twente dat de eerste grote kans kreeg. Ook nu was het Tighadouini die zelfzuchtig was en de bal weigerde af te spelen op de vrijstaande Vuckic. De Marokkaan schoot zelf en zag zijn inzet eenvoudig gestopt worden door Onana. Ondanks het feit dat Ajax de bovenliggende was bleef FC Twente in de wedstrijd. In de 54e minuut maakte Boere het Onana lastig met een schot in de korte hoek, maar ook deze keer hield de goalie zijn doel schoon.

In de 63e minuut greep de ontevreden Ajax trainer Ten Hag in en wisselde Neres voor Kristensen. Het leverde voor Ten Hag niet het gewenste resultaat op want in de 66e minuut scoorde FC Twente de 1-1. Boere veroverde de bal en gaf deze breed op de vrijstaande Tighadouini die de bal keihard achter Onana werkte. Lang kon FC Twente niet genieten van de gelijkmaker want in de 71e minuut was het Schöne die de thuisploeg op 2-1 zette vanaf elf meter. Bijen maakte een lichte overtreding op Ziyech waarna de bal op de stip werd gelegd. Een makkelijk gegeven strafschop.

[google]In de 86e minuut kwam Slagveer in het veld voor Holla. Hiermee maakte de aanvaller zijn rentree in het elftal nadat hij op 12 december hard uit de wedstrijd werd getorpedeerd door NAC doelman Bertrams. Ook werd Hooiveld nog ingebracht om oorlog te maken in de 16 meter. FC Twente zette aan, maar helaas mocht het niet baten en bleef het bij 2-1 voor de thuisploeg.