FC Twente voetballend én op karakter afgetroefd door RKC Waalwijk

FC Twente en RKC hebben vrijdagavond speelronde tien afgetrapt in de Enschedese Grolsch Veste. Het was het duel tussen de nummers vijf en vijftien. Vooraf was het verschil twaalf punten in het voordeel van de Tukkers. Dit gat werd verkleind naar negen punten want de bezoekers wonnen met 2-0.

Bij FC Twente keerde Roemeratoe terug in de basis waardoor Zerrouki weer naar de bank werd verwezen. Daarnaast was het Smal die zijn basisdebuut mocht maken in de eredivisie vanwege de blessure van Oosterwolde.

Na de 1-0 was FC Twente het even helemaal kwijt. De fouten stapelden zich op en RKC was voor even de baas in de Veste. Het resulteerde zelfs in de 2-0 waarbij RKC flink wat hulp kreeg van Pierie. De huurling van Ajax verspeelde de bal kinderlijk eenvoudig waarna de Waalwijkers profiteerden.

Eerste helft

FC Twente begon fel aan de wedstrijd en zette gelijk vol druk. Het resulteerde bijna opnieuw in een snelle openingstreffer. Het was Danilo die zijn inzet uit een corner van Smal op de paal zag belanden. In de 15e minuut was het Dervisoglu die had moeten scoren, maar hij faalde vanaf zes meter oog in oog met de doelman van de Waalwijkers.

Naarmate de eerste helft vorderde werd RKC brutaler en FC Twente steeds slordiger. Het resulteerde in de 22e minuut in de openingstreffer van RKC. Het van Ngonge die scoorde op aangeven van Ola John. Na de 1-0 was FC Twente het even helemaal kwijt. De fouten stapelden zich op en RKC was voor even de baas in de Veste.

Het resulteerde zelfs in de 2-0 waarbij RKC flink wat hulp kreeg van Pierie. De huurling van Ajax verspeelde de bal kinderlijk eenvoudig waarna Stokkers profiteerde door de bal snoeihard achter Drommel te schieten. In de 39e minuut kreeg Cerny nog een grote kans om de aansluitingstreffer te scoren, maar zijn schot werd knap gered RKC-doelman Lamprou. Ruststand 2-0.

Jans besloot in te grijpen in de rust en haalde Bosch van het veld voor Luka Ilic. Bij RKC bleef Ola John achter in de kleedkamer vanwege een hamstringblessure die hij opliep in de eerste helft.

Het eerste kwartien na rust had FC Twente meer de bal, maar grote kansen leverde het niet op. Jans besloot na iets meer dan een uur spelen zijn tweede wisselmoment te gebruiken en bracht Lamprou, Jeremejeff en Zerrouki voor Dervisoglu, Danilo en Roemeratoe. Vlak daarvoor pakte Pleguezuelo een gele kaart, maar dit leek op een schwalbe van zijn tegenstander.

Ook met de drie nieuwelingen ging het niet veel beter. Sterker nog, RKC werd gevaarlijker en zorgde voor het nodige gevaar in de zestien van de thuisploeg. In de 76e minuut was het Kik Pierie die van geluk mocht spreken dat hij op het veld mocht blijven staan. De gefrustreerde verdediger ging er snoeihard in en kreeg voor deze overtreding slechts geel. Ook invaller Zerrouki had daarvoor al de gele kaart gekregen.

In de 83e minuut was er nog een uitblinkmoment voor Drommel na knullig balverlies van Zerrouki. Hij pareerde een afstandsschot, maar leek daarna geklopt door de inlopende Venne die de bal zo in kon tikken. Toch was het Drommel die met een uiterste krachtinspanning de bal uit het doel wist te houden. Ook de daaropvolgende inzet van Venne werd gepareerd.

De enige speler die in de tweede helft een goede mogelijkheid kreeg was Jeremejeff. Hij kwam oog in oog met Lamprou, maar wist de bal niet vol te raken. In blessuretijd kreeg ook Cerny nog geel door totaal onnodig op de hak te gaan staan bij zijn tegenstander. Eindstand 2-0 voor RKC en de eerste competitienederlaag in de Grolsch Veste.