FC Twente Vrouwen

BAM! Jong FC Twente Vrouwen wordt op bijzondere wijze kampioen na schitterend seizoen

De jeugd heeft in Twente de toekomst, dat bleek zaterdag wel. Naast FC Twente/Heracles Onder 21 werd namelijk ook Jong FC Twente Vrouwen kampioen. Het beloftenelftal werd de najaarskampioen van Eerste Divisie B, het één-na-hoogste landelijke niveau. Dat deed het in een allesbeslissende wedstrijd op bezoek bij directe concurrent FC Utrecht, dat van FC Twente moest winnen om de titel te pakken.

Het seizoen begon nog teleurstellend voor Jong FC Twente Vrouwen: op bezoek bij Excelsior werd met 2-0 verloren. De ploeg van trainer Rick Scherp begon vervolgens echter aan een ongekende reeks: er werden 28 punten gepakt in 10 wedstrijden. De doelstelling was eigenlijk altijd om bij de eerste twee te eindigen en daarmee te promoveren, maar naarmate het seizoen vorderde en FC Twente maar bleef winnen, kwam er steeds meer geloof in het kampioenschap.

De enige wedstrijd die FC Twente niet won in de reeks met 28 punten in 10 wedstrijden, was thuis tegen FC Utrecht. De Domstedelingen stonden ook lange tijd aan kop, maar plots speelde de ploeg gelijk op bezoek bij Sparta Rotterdam. FC Twente nam de koppositie over met een voorsprong van één punt op FC Utrecht. Daarmee had het een groot voordeel voor de laatste speelronde, waarin FC Utrecht en FC Twente het in een directe confrontatie tegen elkaar opnamen voor de titel.

De allesbeslissende wedstrijd

Lange tijd was promotie het doel, maar nu was daar ineens de allesbeslissende en bloedstollend spannende wedstrijd om het kampioenschap. De speelsters reisden gespannen af naar Utrecht, waar de wedstrijd al flink opgenaaid was en veel supporters langs de kant stonden. Ook de speelsters van FC Utrecht waren bloedfanatiek: terwijl FC Twente al stond te wachten om het veld te betreden, waren de spelers en staf van de thuisploeg nog luid en duidelijk bezig om het elftal op te peppen in de kleedkamer. Dat moest ook wel: alleen bij een overwinning was FC Utrecht kampioen. Bij een gelijkspel of nederlaag ging de titel naar het oosten van het land.

Die vastberadenheid om te winnen spatte er de eerste tien minuten dan ook vanaf bij FC Utrecht, dat FC Twente vol onder druk zette. Er werd echter niet gescoord en de Tukkers kwamen steeds meer onder de druk uit. De ploeg was zelfs heel dicht bij de 0-1: een bal belandde op de lat. Ook in de tweede helft was FC Twente niet gelukkig in de afwerking. De lat hield FC Utrecht nog eens tweemaal in leven.

De wedstrijd bleef maar doelpuntloos. De laatste tien minuten zette FC Utrecht dan ook aan een mega-offensief in. Een kopbal uit een corner ging net over. De scheidsrechter gaf heel wat minuten blessuretijd, maar FC Twente wist stand te houden. Het laatste fluitsignaal klonk en iedereen van de bank van FC Twente rende het veld in. Ook in de kleedkamer was het groot feest. Kampioenen!

Het was een succesvol seizoen waar Jong FC Twente Vrouwen boven eigen verwachting presteerde. Uiteindelijk behaalde het 29 punten in 10 wedstrijden. Bekijk de eindstand hieronder. In het voorjaar zal FC Twente uitkomen in Eerste Divisie A, waar onder andere Ajax, PSV en Feyenoord de tegenstanders zullen zijn.