FC Twente Vrouwen

Ten Voorde onthult: Zelfs drukbezochte topper tegen Ajax (v) kost FC Twente geld

Ten Voorde onthult: Zelfs drukbezochte topper tegen Ajax (v) kost FC Twente geld

De speelsters van de Azerion Vrouwen Eredivisie willen graag kunnen leven van het voetbal. Daarom kwamen ze afgelopen weekend in opstand. Allemaal kwamen ze het veld op met een shirt met de tekst 'Betaald voetbal = betaald worden'. Ze vragen niet om miljoenen, maar willen graag een minimumloon hebben als speelsters bij betaald voetbalclubs.

Leon ten Voorde vindt die wens niet realistisch. Dat ziet hij terug in de foto met de speelsters van Ajax en PEC Zwolle, die allemaal een shirt aan hadden met de tekst 'Betaald voetbal = betaald worden'. "Het tragische - en tevens ook meteen veelzeggende - was dat je op de achtergrond tribunes zag waar niemand zat", schrijft Ten Voorde in TC Tubantia.

"Dat beeld geeft precies aan waarom de voetbalsters veel te ver voor de muziek uitlopen. Niemand bestrijdt dat ze er veel voor over moeten hebben en dat het veel tijd kost, maar dat zijn niet de pijlers waar een verdienmodel op kan draaien. Na 17 jaar eredivisie is er nog altijd geen club die winst maakt met het vrouwenvoetbal. Op sponsoring na, zijn er nog geen inkomsten, of de topclubs moeten een keer ver komen in de Champions League, zoals Ajax dit seizoen. Bij elke club moet er jaarlijks geld bij en dat komt allemaal uit de pot van de mannen."

"Zelfs bij de recordkampioen en de voorbeeldclub in Nederland - FC Twente Vrouwen - weegt de kaartverkoop of de opbrengst van de horeca niet op tegen de wedstrijdkosten van een competitieduel in De Grolsch Veste. Een wedstrijd in het stadion tegen Ajax - goed voor ruim 5000 mensen - kost geld. Je hebt soms uitzonderingen - zeker als er rond een grote wedstrijd allerlei acties worden gehouden - maar de meeste duels in de eredivisie trekken nauwelijks publiek", besluit Ten Voorde.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties