FC Twente-AZ (2-0) 2011-2012

FC Twente wint op 13 Augustus 2011 haar eerste Thuiswedstrijd tegen AZ Alkmaar met 2-0. In de 3e minuut bracht Marc Janko de Tukkers op een 1-0 voorsprong en na zijn vroege treffer kuste Janko zijn zwarte rouwband en hield die naar de hemel.(zie Foto) In de 66e minuut was het Bryan Ruiz die Twente door een beauty op ruime voorsprong tegen AZ zette.

In de Grolsch Veste van FC Twente is zaterdag 13-08-2011 voorafgaand aan de ontmoeting met AZ Alkmaar een minuut stilte gehouden. Dit was ter nagedachtenis aan Dave Nijkamp en Peter Burgers die begin juli verongelukten in het stadion van Enschede, toen het dak van een nieuw te bouwen deel van het stadion instortte. De spelers van FC Twente droegen tijdens het duel met AZ een rouwband.

Voorzitter Joop Munsterman zei: "We hebben een moeilijke tijd achter de rug, dit soort dingen gebeuren niet, dachten we. Maar het is gebeurd. Twee jonge mensen zijn om het leven gekomen. Dit incident zal voor altijd een onderdeel van de geschiedenis van de club zal blijven."

Foto's FC Twente - AZ

[nggallery id=241]
Twente kwam dus goed uit de startblokken. Al na drie minuten stond de ploeg op voorsprong door een doelpunt van Marc Janko. De aanvaller kopte de bal knap achter doelman Esteban. Daarna was het vooral AZ dat de kansen kreeg in de eerste helft Benschop en Holman wisten deze echter niet te benutten.

De tweede helft was vergelijkbaar met de eerste, met FC Twente dat sterk begon, AZ dat gaandeweg zich herstelde, maar ook met slordig spel van beide kanten. Eén groot verschil was de aanwezigheid van Ruiz. De Costa Ricaan was op de bank gehouden na zijn late terugkeer van interlandverplichtingen.

Toespraak Joop Munsterman

[youtube]UXN4RpHzQj8[/youtube]

Maar eenmaal binnen de lijnen bewees Ruiz zijn klasse. Zoals hij na ruim een uur de wedstrijd besliste getuigde van vernuft. De international speelde zich knap vrij en lepelde de bal weergaloos over Esteban. Ook met zijn passes toonde Ruiz zich een grote meerwaarde voor het roestig ogende FC Twente.

Bij FC Twente leven ze dan ook tussen hoop en vrees, aangezien onzeker is hoelang Ruiz nog in Enschede speelt. Met de Costa Ricaan kan de ploeg het beloofde, aantrekkelijke aanvalspel laten zien dat trainer Co Adriaanse predikt. Maar tot nu toe leverden ook de moeizame wedstrijden de volle winst op. Dat bewees ook het duel met AZ, dat vorige week nog PSV te kijk zette.

Ingezonden foto's FC Twente - AZ

Met dank aan Proshots
[nggallery id=240]

Bronnnen: FC Twente.nu - Telegraaf - Nos - Nusport - TVoost

Statistieken van de wedstrijd FC Twente - AZ

Eindstand 2-0 voor 24.800 supporters. De Doelpunten werden gemaakt door Marc Janko 3', Bryan Ruiz 66

Opstelling FC Twente: Mihaylov, Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli, Brama, De Jong, Janssen, John (Rosales/82), Janko (Landzaat/67), Berghuis (Ruiz/46).
Wissels: Boschker, Bengtsson, Landzaat, Ruiz, Rosales, Rendla, Buysse

Opstelling AZ: Esteban, Marcellis, Viergever, Reijnen, Poulsen (Klavan/68), Wernbloom, Falkenburg (Maher/75), Elm, Gudmundsson (Altidore/67), Benschop Holman.
Wissels AZ: Verhulst, Maher, Klavan, Altidore, Ortiz, Holland, Van Huizen.