FC Twente wint van Vitesse en profiteert van puntverlies Ajax en PSV

Zaterdagavond om 21:00 uur werd in de Grolsch Veste afgetrapt voor de wedstrijd FC Twente - Vitesse. In een uitverkochte Grolsch Veste ging de ploeg op jacht naar de overwinning om zo drie punten in te lopen op PSV dat eerder die avond verrassend met 3-0 verloor op bezoek bij sc Cambuur. Dit lukt want FC Twente won relatief eenvoudig met 3-0.

FC Twente moest het doen zonder sterkhouder Lars Unnerstall. De doelman was ziek waardoor Prezemyslav Tyton zijn basisdebuut mocht maken. Daarnaast waren ook Michal Sadílek (liesblessure), Daan Rots (gekneusde enkel) en Denilho Cleonise (Elleboog blessure) niet inzetbaar.

FC Twente liet direct zien wat de intenties waren. De druk werd flink opgevoerd en Vitesse beperkte zich tot het loeren op een eventuele counter. Na een kwartier werd het spel onderbroken nadat Pröpper en Bero met de hoofden tegen elkaar kwamen. Pröpper ging bloedend naar de grond, maar kon de wedstrijd toch hervatten. Hij kreeg echter wel een paar meter verband om zijn hoofd gewikkeld.

In de 22e minuut was Cerny heel erg dicht bij de 1-0. Op aangeven van Vlap haalde hij uit van buiten de zestien, maar zag zijn inzet via de paal terugschieten in het veld. Een kwartier later was het wel raak. Cerny legde de bal op een presenteerblaadje klaar voor Brenet die tekende voor de meer dan verdiende 1-0. Toch kreeg Vitesse vlak voor rust nog een kans, maar Tyton zag de bal van Bialek voor het doel langs schieten. Ook Kjolo kreeg nog een goede kans, maar de doelman van Vitesse wist het schot uit zijn doel te houden. Pröpper kreeg in blessuretijd nog geen voor het vasthouden van zijn tegenstander.

FC Twente betrad het veld met dezelfde elf namen en ook bij Vitesse waren er geen wijzigingen. FC Twente kwam scherp uit de kleedkamer en wilde de wedstrijd snel in het slot gooien. In de 54e minuut was daar de eerste grote kans, maar Kjolo kreeg zijn voet er niet goed tegenaan. Na een uur spelen stond het nog altijd slechts 1-0 en was Vitesse nog steeds in leven.

In de 74e minuut was daar dan eindelijk de verdiende 2-0. Het was Misidjan die de bal achter Scherpen werkte. Direct daarna een dubbele wissel. Cerny en Vlap gingen naar de kant voor Tzolis en Steijn. In de 83e minuut het tweede wisselmoment. Ugalde en Pleguezuelo kwamen in het veld voor Van Wolfswinkel en Hilgers. In de laatste minuut van de wedstrijd moest debutant Tyton voor de eerste keer in actie komen. Dit deed hij met overtuiging en hield zodoende de nul. In blessuretijd kwam de kers op de taart. Het was Smal die de bal van 30 meter in het doel jaagde. FC Twente ging als terechte winnaar van het veld. 3-0.

Op de overige velden verspeelden zowel Ajax als PSV dure punten. De Eindhovenaren gingen met 3-0 onderuit bij sc Cambuur en Ajax kwam thuis niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Go Ahead Eagles. AZ is de nieuwe koploper door met 4-1 te winnen bij FC Groningen.