Feyenoord - FC Twente 2010-2011

FeyenoordNa enkele jaren met goed voetbal iedere keer met nul punten terug te keren naar Enschede deed FC Twente zaterdag het tegenovergestelde. In een zeer zwakke pot van Twente kant werden de volle drie punten meegenomen na een droog afstandsschot van uitgerekend ex-Feyenoorder Denny Landzaat.

Na afloop van zijn duurbetaalde contract bij de Rotterdammers belandde de oud-international bij FC Twente, dat hem na een korte stage nog wel goed genoeg vond voor een eenjarige verbintenis.

FC Twente had sinds februari 2002 niet meer van Feyenoord gewonnen in De Kuip. De Rotterdamse ploeg won dit seizoen in de eredivisie op 29 augustus voor de laatste keer (4-0 tegen Vitesse). Het zwalkende team van trainer Mario Been pakte uit de laatste vijf competitieduels slechts één schamel puntje.

Feyenoord begon in de hoogste versnelling aan het duel. Met name Ruben Schaken maakte een zeer gedreven indruk. De 28-jarige vleugelspits liet eindelijk eens zien waarom de Rotterdamse club hem, transfervrij weliswaar, afgelopen zomer van VVV-Venlo had overgenomen.

RotterdamSchaken was zijn directe tegenstander Dwight Tiendalli (ex-Feyenoord) in de eerste helft zowel op snelheid als op techniek veelvuldig de baas. In de 36e minuut bracht Schaken de bal vanaf de linkervleugel voor het doel. Verdediger Douglas maakte daarna opzichtig hands. Arbiter Ruud Bossen verzuimde evenwel de thuisploeg een strafschop toe te kennen.

Op slag van rust vervulde Douglas opnieuw een negatieve hoofdrol. De Braziliaan, die ooit voor Oranje hoopt uit te komen, tikte de bal uit een voorzet van Tim de Cler op de paal. Doelman Nikolaj Mihaylov kon de bal daarna nog net op de doellijn pakken. Scheidsrechter Bossen zag in het tikje van Douglas een opzettelijke terugspeelbal. Feyenoord kwam ook uit de toegekende vrije trap, vlak voor het Twentse doel, niet tot scoren.

FC Twente was in de aantrekkelijke eerste helft eveneens een paar keer dicht bij een doelpunt. Ferme kopballen van Marc Janko werden door doelman Rob van Dijk en de lat gekeerd.

KuipKort na de rust liet Bryan Ruiz zich voor de eerste keer echt zien bij FC Twente. De clubtopscorer van vorig seizoen zette met een fraai passje Janko vrij voor Van Dijk, die ternauwernood redding bracht.

Ondanks de sterke hervatting konden de Tukkers ook in de tweede helft Feyenoord niet op eigen helft vastzetten. Op basis van een grote strijdlust en een gezonde aanvalsdrang bleef de thuisploeg in de wedstrijd.

In de 78ste minuut brak Landzaat de ban in De Kuip. De voormalige Feyenoorder trof doel met een bekeken schot, 0-1. Het wanhoopsoffensief van Feyenoord leverde nadien niets meer op, al was invaller Fedor Smolov in de extra tijd nog wel dicht bij de verdiende gelijkmaker.

Bron: AD / ANP