Nieuws

Finale KNVB Beker FC Twente - Ajax (2011, 3-2)

Finale KNVB Beker FC Twente - Ajax (2011, 3-2)

In de aanloop naar de beslissende wedstrijd om de landstitel hebben FC Twente en Ajax in een enerverende bekerfinale vandaag met hun krachten gesmeten. FC Twente zal daarvan vooralsnog het minste spijt hebben. In De Kuip van Feyenoord sloeg het in extra tijd toe via een beslissende kopbal van invaller Marc Janko: 3-2. De foto´s en samenvatting staan inmiddels online, geniet ervan!

Opnieuw toonde FC Twente zijn mentale kwaliteiten. Vlak voor rust stond het elftal van trainer Michel Preud'homme nog met 2-0 achter. De wijze waarop de club de achterstand wegwerkte was imponerend. Opvallend was echter ook de fitheid en de kracht van Ajax in de extra tijd. In die fase verdiende de formatie van coach Frank de Boer de zege.

Het was voor het eerst sinds 2001 dat FC Twente de beker won. Destijds werd PSV na strafschoppen verslagen. De held van toen was Sander Boschker, die zijn club redde in de beslissende strafschoppenreeks. Hoewel hij zijn basisplaats kwijt is stond de routinier ook nu in het doel. Volgende week in de Arena, als beide clubs op herhaling gaan, neemt Nikolai Michailov de plek onder de Twentse lat weer in.

Na een bewogen eerste helft leidde Ajax met 2-1. In de levendige ontmoeting kon het alle kanten op. FC Twente had meestal het iets betere van het spel. Daar stond tegenover dat bij de Amsterdammers ongeveer elk schot raak was.

Na negentien minuten opende Demy de Zeeuw de score. Na een pass van Siem de Jong draaide hij simpel weg van Theo Janssen om de bal vervolgens langs Boschker in het doel te jagen. Vijf minuten voor rust liep Ajax verder uit. Lorenzo Ebecilio passeerde met een van richting veranderd schot de Twente-doelman.

De spanning leek even weg, maar nog voor rust kwam FC Twente terug. Na een fraaie combinatie met Luuk de Jong passeerde Wout Brama met een beheerste schuiver Kenneth Vermeer in het Amsterdamse doel. De ontmoeting was daarmee weer open.

Meteen na de hervatting zette FC Twente aan voor een offensief. Even werd Ajax overspeeld. Nacer Chadli kreeg twee goede kansen, maar Vermeer greep in. Denny Landzaat kopte net over. De vierde mogelijkheid ging er wel in. Na een vloeiende aanval via Bart Buysse en De Jong werd Theo Janssen vrijgespeeld. Beheerst schoof hij de gelijkmaker binnen, 2-2.

Samenvatting Bekerfinale 2011, FC Twente - Ajax (3-2)

Daarna ging het gelijk op. Ebecilio was dichtbij een voorsprong voor Ajax, maar zag zijn schot op de paal eindigen. In de slotfase van de reguliere tijd waren er kopkansen voor Ruiz en Luuk de Jong. Beiden kopten net naast. Daarom werd de verlenging noodzakelijk.

Winnende treffer Marc Janko

De eerste helft van de verlenging was het Ajax dat mogelijkheden kreeg. Een schot van Siem De Jong belandde op de lat, terwijl bij een volgende poging van de Ajax spits Sander Boschker een goede redding verrichte. FC Twente kende direct na de hervatting via Bart Buysse en goede mogelijkheid. Terwijl het er steeds me rop ging lijken dat de beslissing pas na strafschoppen zou komen, sloeg FC Twente alsnog toe. De voor Luuk de Jong ingevallen Marc Janko werd door Theo Janssen op maat bediend. Met een magistrale kopbal bracht hij de stand op 3-2 en daarmee FC Twente de KNVB beker.

[google]

Statistieken finale KNVB beker 2011

FC Twente - Ajax 3-2, 0-1 De Zeeuw (19), 0-2 Ebecilio (40), 1-2 Brama (45), 2-2 Janssen (56), 3-2 Janko (117)

Arbiter: Blom, Geel: Douglas, De Zeeuw, Brama, Janssen, Blind, L. de Jong, Enoh, Cvitanich

FC Twente: Boschker, Tiendalli, Wisgerhof (Bengtsson/100), Douglas, Buysse, Brama, Landzaat, Janssen, Ruiz, L. de Jong (Janko/106), Chadli (Bajrami/91).

Ajax: Vermeer, Van der Wiel (Cvitanich/91), Alderweireld, Vertonghen, Boilesen (Blind/73), De Zeeuw (Enoh/66), Eriksen, Anita, Sulejmani, S. de Jong, Ebecilio.

Bronnen: Ad.nl, TVOost, Twente Insite

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties