Connect with us

Eerste elftal

Financiën op een rijtje: vrees wordt bewaarheid

Gepubliceerd

op

onno-jacobs-fc-twente

FC Twente moet mogelijk volgende week al haar faillissement aanvragen, mocht de beroepscommissie van de KNVB ook besluiten om de straf van de Tukkers, degradatie naar de Jupiler League, te handhaven. Onno Jacobs gaf tijdens de persconferentie van vrijdagmiddag al aan dat er bij degradatie een gapend gat zit tussen inkomsten en uitgaven. Die vrees wordt nu bewaarheid.

FC Twente heeft momenteel een schuldenlast van maar liefst 80 miljoen euro, waarvan 50 miljoen langlopend en 30 miljoen kortlopend. Wanneer de Enschedese club komend seizoen in de Jupiler League moet spelen dan dalen de inkomsten naar 20 miljoen euro, weet De Twentsche Courant Tubantia. Volgens de krant heeft de club alleen al 25 miljoen euro nodig om de club draaiende te houden met de huidige verplichten.

Tel daar de schuldeisers die per direct geld terugeisen bij op en een faillissement is vrijwel niet te voorkomen. Er is nog een sprankje hoop, dat is als de beroepscommissie besluit om FC Twente te behouden voor de Eredivisie. Gebeurt dat niet, dan gaat de club alsnog in hoger beroep tegen het besluit van de rechter. Die stap wordt de komende dagen voorbereid door de juristen van de Enschedese club.

Wethouder Eelco Eerenberg is vrijdagavond en zaterdagmorgen aanwezig geweest in De Grolsch Veste om mee te denken met de club. De gemeente Enschede heeft een garantstelling van 32 miljoen euro uitstaan, op voorwaarde dat het risicoprofiel van de club gelijk zou blijven. Iets wat, met het besluit van de rechter, nu drastisch verandert.

De garantstelling van het bedrijfsleven, van 12 miljoen euro, loopt nu ook gevaar. Er werd de voorwaarde gesteld dat FC Twente in de Eredivisie zou moeten blijven. Alfons Wispels van de Raedthuysgroep, een van de geldschieters bij deze garantstelling, ziet het allemaal somber in. “Ik blijf garant staan, wat er ook gebeurt. Je steunt de club in goede en in slechte tijden. Maar ik kan alleen voor mezelf spreken, ik weet niet wat de rest doet. En we weten met z’n allen niet precies hoe groot het gat is, of onze garantstelling genoeg is”, reageert hij tegenover eerder genoemde krant.

In het seizoen 2014-2015 boekte FC Twente een verlies van bijna 10 miljoen euro door dalende inkomsten, terwijl de seizoenen daarvoor ook al met een royaal miljoenenverlies werden afgesloten. FC Twente heeft door middel van een saneringsplan de schuldenlast met luttele miljoenen kunnen terugbrengen, maar degradatie betekent een eind aan veel financiële afspraken die in het kader van dat saneringsplan zijn gemaakt.

20 Reacties

Plaats een reactie

20 Reacties

 1. Helikopterview

  Als je je jarenlang als een ’topclub’ hebt gedragen,maar in werkelijkheid niemand kritisch binnen de club heeft gekeken naar het beleid van Munsterman en cs.Deze man en zijn trawanten konden doen wat ze wilden vandaar deze financiële en organisatorische chaos binnen de club.Geen controle,wanbeleid zijn de gevolgen.Twente mag Zeist wel dankbaar zijn dat ze nog zoveel ‘adem’ hadden gekregen.Elke andere club hadden ze allang de nek omgedraaid.Hand in eigen boezem steken,dat is wat ze in Twente moeten doen.Vreemd vind ik dat ze hun boosheid nu op de KNVB richten en totaal de werkelijke situatie niet onder ogen willen zien.Strafrechtelijk gezien is een sanctie op zijn plaats.Uithuilen en vanaf het nulpunt weer beginnen zou ik zeggen….

  12 juni 2016

  • YRW

   Denk je nu echt dat je nu iets toevoegt?
   Haat en nijd dat is wat er door tegenstanders gezaaid wordt.
   Iedere supporter weet dat er wanbeleid was, dat hief jij niet al miljoenste toe te voegen. Lees al maanden reacties van tegenstanders en schaam me voor jullie. Echt als dat de trend hier in Nederland is dan houd ik mijn hart vast voor onze nakomelingen. Wat een haat en afgunst onder elkaar.
   Hoop voor FC Twente dat het gaat lukken. Zo niet dan maar het hele voetbal op de kop en doorprocederen.
   Succes FC Twente

   12 juni 2016

  • Bam

   Ook ik wil graag even iets kwijt.(aan alle niet sollidaire andere clubs en hun “supporters” )
   Als ik het goed begrijp heeft de rechter FC Twente gelijk gegeven dat het volgens de statuten die er nu liggen niet mogelijk is om Twente terug te zetten naar de 1e divisie. Echter heeft de rechter de kanttekening gemaakt dat je als organisatie vrij bent je eigen statuten te wijzigen waardoor het wettelijk gezien wel mogelijk is wat de KNVB nu voor stelt.

   Ik zelf vind het vreemd dat je tijdens het spel de regels aanpast maar dit is dan nog daar aan toe. Het mag dus volgens de rechter wel.
   Maar als KNVB moet je overwegen of dit verstandig is. Maar voetbal is net het bedrijfsleven. Het word dan ook graag gespeeld zo het de grote ego’s uitkomt.
   Twente heeft hier zelf aan mee gedaan om b.v. Ziyech binnen te halen. Binnen de regels die er lagen betaalde zij een boete en zo konen ze als nog doen wat ze wilden.
   Eigenlijk doet de KNVB nu het zelfde, formeel kan het en dus doen ze het ook.

   In de geschiedenis heeft dit soort van macho gedrag menig oorlog in geluid , en wie wordt er de dupe de gewone burger. Ook in het bedrijfsleven heeft de financiële crisis vele slachtoffers gemaakt maar niet onder de mensen die aan de knoppen hebben gedraaid, maar onder de vele burgers met hun hypotheken die totaal onder water staan. De bank directeur is nu druk om mensen te screenen of ze een hypotheek kunnen krijgen maar vergeten dat zij verantwoordelijk waren en zelf hun broekzakken nog vol hebben met onze euro’s.

   Waar zijn we in dit land eigenlijk met elkaar beland?
   De rechter geeft haar mening, maar geeft niet aan of het verstandig is. Dit is niet haar taak , grote ego’s hebben nu handvaten voor hun gelijk. Dit zal lijden voor 17 miljoen aan kosten voor de burger in Enschede. Was dit nodig? Nee!!
   Alle ontslagen bij het personeel en alle toeleveringsbedrijven sociale programma’s denk aan gehandicapten voetbaltoernooi het programma scoren in de wijk. Was dit nodig? Nee!!! Alle jeugd die haar droom in duigen zit vallen maar elke dag nog op haar plaatselijke sport vereniging het idee had dat zij de nieuwe Ziyech zijn. Die droom valt weg! Maar denk ook aan het collectieve gevoel van de Twentenaar de solidariteit het gevoel valt totaal weg. Hadden wij niet altijd het grootste spandoek? En ja daar waren we als Twentenaar trots op dat dit hier nog kan! Leuke stadion actie , dat spandoek die misschien nog net kon!Weg kapot vertrapt door Ego,s die niet over hun zelf heen kunne stappen. Net het bedrijfsleven alles voor geld en niets voor een leuke samenleving!

   Wat blijft over……. Een groot betonnen bouwwerk waar niemand iets mee kan en waar van de kosten ook weer worden afgewimpeld op de burger. Tot dat er weer een zakenman komt die voor weinig geld dit bolwerk in handen krijgt en iets nieuws gaat starten waarvan de burg dan weer blij wordt omdat ze een clubpie terug krijgen.

   Wat ik niet snap is dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor dit soort van processen nooit veroordeeld worden.
   Denk aan banken crisis ze lopen er allemaal nog , ook bij Twente worden zij niet aan gepakt. 16 mil. voor euro 2000 geld onder de tafel door en je zit er nog. Blatter en Platini , let op mijn worden die vervagen in de tijd maar blijven gewoon in hun riante onderkomen wonen met hun privé zwembad. En de gewone burger?
   Ja de gewone burger word stil gehouden met grote problemen als zwarte piet en een bonnetje wat zoek is. En als ze te hard beginnen te roepen geven we ze Max Verstappen hebben ze weer wat nieuws.

   Gr BAM!

   12 juni 2016

 2. superboer

  Het is echt de schuld van fc Twente zelf 3 jaar lang wanbeleid KNVB heeft ze nog een kans gegeven in de eerste divisie ze moeten blij daar mee zijn toch ze hebben alles nu op orde omdat ze liegen dat ze in de eredivisie spelen tegen de geld schieters

  12 juni 2016

 3. ikke

  Eigen schuld jarenlang wanbeleid.beetje zitten te janken om straf.blij wezen dat knvb twente zelf de kans geeft om de stekker eruit te trekken.ja allemaal de schuld van de knvb.stelletje jankerds

  11 juni 2016

  • Ja Twente mag zelf de stekeer eruit trekken omdat de KNVB te laf is om dit te doen. Die Bert steunt liever de FIFA en de UEFA want die doen aan zelfverrijking.

   11 juni 2016

  • F.Noce

   Jij hebt zeker een juiste users name gekozen die bij je past .IKKE IKKE IKKE EN DE REST KAN STIKKEN . Ik denk en hoop ook dat we dan toch iets van je meekrijgen en dat we de competitie gaan vertragen . Hoe meer slachtoffers hoe beter en niemand , maar dan ook niemand heeft genade voor ons gehad . Die heb ik nu ook voor niemand . Haat ons maar , hoe meer hoe liever …… wens je veel plezier in je IKKE IkKE IKKE competitie .

   12 juni 2016

  • jeu de voel

   Je naam zegt genoeg, eerste wat mij ook dacht 😉

   12 juni 2016

  • Tukkerpower

   Hou je bek ikke, en anders zet je naam er even bij, kom ik een keer met je “praten”

   12 juni 2016

 4. Voldaan aan de eisen??? Volgens mij hebben ze weer hele rare leningen afgesloten. En volgens mij heeft oostveel toch echt gezegd dat ze het niet gingen halen. Twente heeft zijn kop in het zand gestoken en gehoopt dat het niet waar was, maar tegen beter weten in… Dapper maar heel erg dom. Rip Twente!

  11 juni 2016

  • Banie

   Ja klopt Oosterveen wist namelijk in Maart al dat hij FCT het graf in zou helpen met zijn straf.

   11 juni 2016

  • Noce

   Eis 1 : Twente moest een nieuwe crediteurenakkoord maken met de schuldeisers – VOLDAAN. Eis 2 : Twente moest in april nog eens 12 miljoen bij elkaar brengen – VOLDAAN . Eis 3 : Twente moest meewerken om alle schimmige transfers naar boven te halen : VOLDAAN . Eis 4 : Twente moest een sluitend begroting inleveren voor 1 mei – VOLDAAN . Eis 5 : Twente moest het voltallige bestuur die iets met het verleden te maken had vervangen door een nieuw bestuur – VOLDAAN . Eis 6 : Twente moest alle mederwerking verlenen aan een onderzoeker van de KNVB , de heer Knuppe – VOLDAAN . Voorwaarde 7 : Door druk van de ECV is Twente min of meer gedwongen om een schadevergoeding , compensatie te verlenen aan de ECV van 1,7 miljoen euro plus de uitsupporters gratis toe te laten , kosten een paar ton in de veronderstelling dat men de licentie zou behouden . Ongetwijfelt was er ook druk uitgeoefent van de KNVB om hiermee in te stemmen . Ken je feiten Peter en jij hebt de volorde totaal verkeerd ,zoals het hele land van noppes weet .

   11 juni 2016

  • Tukkerpower

   Niet zo dom als Saasveld met een r erin schrijven, schrijf nou gewoon Almelo dat is makkelijker.

   11 juni 2016

  • Banie

   Hij bedoeld AARSveld

   11 juni 2016

 5. Tukkerpower

  Het is toch niet te geloven dat een club die door het oude bestuur naar de rand van de afgrond is gebracht maar desondanks voor 1 mei aan alle voorwaarden voldeed om een doorstart te maken nu door die teringhond van van Oostveen en die klootzak van een rechter failliet dreigt te gaan.
  Goed voorbeeld van maatschappelijk betrokken zijn, hoeveel mensen komen nu op straat te staan meneer de rechter? Gemeente Enschede voor 17 miljoen het schip in, schuldeisers krijgen niks of een fooi om nog maar te zwijgen van de kapitaalsvernietiging aan spelers die nu gratis weg kunnen. De passieve recreatie van zeker 50.000 mensen (stadion maar ook TV) wordt ons afgenomen, het goede werk in de wijken, voor gehandicapten etc. alles weg.
  Ik hoop dat u lekker slaapt edelachtbare eikel.

  Voor Bert heb ik ook nog een advies, bel voordat je de bezwaarcommissie vertelt hoe ze moeten beslissen nog even met Geert Wilders. Geert kan je precies vertellen hoe leuk het is om 24 uur persoonlijke bewaking nodig te hebben

  11 juni 2016

  • Noce

   Het had zo makkelijk kunnen zijn op 1 mei en mocht er na 1 mei nog steeds niet goed zijn dan had ik er echt vrede mee gehad als de stekker eruit werd getrokken door de KNVB , maar alles was vooropgezet en links om of rechtsom…er zou geen genade komen voor FC Twente , ook al hadden wij 100 miljoen bij elkaar gebracht .Script was al in december geschreven en daar is men niet vanaf geweken . Niets maar dan ook niets had een verschil gemaakt . Dat blijkt nu .

   11 juni 2016

 6. Zeeman

  Joop en Aldo bedankt. Ik hoop dat dit aan jullie geweten gaat knagen.

  11 juni 2016

  • Dennis

   Mogen ook wormen en maden zijn.

   11 juni 2016

 7. Henk voetbal liefhebber

  Wat een paar man een club aan kunnen doen, ongeloofelijk.
  Zowel munsterman als de knvb zijn hier verantwoordelijk voor, alsmede de rechter die kapitaalsvernietiging niet in zijn woordenboek heeft staan.
  Deze man schijnt globaal naar de zaak gekeken te hebben, maar ik schat hem toch wel zo hoog in dat hij de gevolgen van zijn uitspraak ook wel had voorzien , maar dat is nu opeens niet belangrijk meer.
  Rechtspraak is niet altijd rechtvaardig.
  Ben benieuwd wat munsterman denkt als hij zichzelf iedere morgen in de spiegel bekijkt.

  11 juni 2016

  • MarGer

   De rechter kijkt alleen of er volgens de wet gehandeld is en is niet verantwoordelijk voor enig gevolg. Moet ook niet.
   De Fiod doet ook nog een onderzoek naar de transfers etc van de afgelopen jaren. Ben bang dat daar ook weer lijken uit de kast komen. Zou wel in de lijn van afgelopen jaren zijn.
   Uiteindelijk zijn het bestuurders die de verantwoordelijke zijn. Die zijn als enige volledig op de hoogte van handelen. Hadden die eerlijk gehandeld dan had de Knvb zich überhaupt niet met Twente bemoeid.

   12 juni 2016

Laatste Nieuws

fuck-053-heracles-fc-twente-haters fuck-053-heracles-fc-twente-haters
Eerste elftal8 uur ago

Heracles afgemaakt op Twitter: “Return op groot scherm in de Veste?”

Na afloop van de wedstrijd tegen FC Twente waanden de spelers en de supporters van Heracles zich veilig. De ploeg...

FC Twente Nieuws8 uur ago

FC Twente (v) slaat dubbelslag met contractverlengingen Dhont en Tijink

FC Twente Vrouwen heeft dinsdag een dubbelslag geslagen wat het verlengen van contracten betreft. Maandag kwam namelijk naar buiten dat...

excelsior-heracles-play-off-2021-2022 excelsior-heracles-play-off-2021-2022
Eerste elftal8 uur ago

Heracles op rand degradatie na keiharde nederlaag tegen Excelsior

Twee dagen voor de degradatie play-off wedstrijd Excelsior – Heracles, besloot de club uit Almelo trainer Frank Wormuth op straat...

ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018 ted-van-leeuwen-technisch-directeur-fc-twente-2018
Eerste elftal9 uur ago

Van Leeuwen heeft spijt van keuze voor FC Twente: “Nooit moeten doen”

Ted van Leeuwen heeft vandaag een opmerkelijke uitspraak gedaan. De huidige technisch directeur van N.E.C. heeft laten weten spijt te...

huldiging-grolsch-veste-supporters-2022 huldiging-grolsch-veste-supporters-2022
Eerste elftal13 uur ago

VAN BINNENUIT: Uitbundig voetbalfeest bij de Grolsch Veste

Afgelopen maandag trokken zo’n 10.000 Twente-supporters richting de Grolsch Veste om daar samen met de spelers en staf een feestje...

jan-streuer-close-up-2022 jan-streuer-close-up-2022
Eerste elftal13 uur ago

Streuer reageert op Ulderink-rel: “Teleurstellend en onbegrijpelijk”

Jan Streuer heeft vandaag gereageerd op het nieuws dat Andries Ulderink de nieuwe assistent-trainer gaat worden van Mark van Bommel...

jurgenlocadia-psv-2017 jurgenlocadia-psv-2017
Eerste elftal13 uur ago

Transfervrije Jurgen Locadia een goed alternatief voor Manfred Ugalde?

Voormalig FC Twente TD Ted van Leeuwen heeft contact gelegd met Jurgen Locadia. De 28-jarige aanvaller is komende zomer transfervrij...

grolsch-veste-zonsondergang-zijkant-2020 grolsch-veste-zonsondergang-zijkant-2020
Eerste elftal14 uur ago

FC Twente presteert ver boven verwachting op basis van de begroting

FC Twente is dit seizoen begonnen met de zesde begroting van alle eredivisieclubs. Uiteindelijk eindigde de Enschedese ploeg op een...

mats-wieffer-excelsior-rotterdam-2020 mats-wieffer-excelsior-rotterdam-2020
Eerste elftal15 uur ago

Twente-supporters niet welkom om Excelsior te steunen tegen Heracles

Vanavond staat de confrontatie tussen Excelsior en Heracles Almelo op het programma. Om 18:45 uur zal in Rotterdam worden afgetrapt...

de-la-torre-sadilek-limnios-2022-heracles de-la-torre-sadilek-limnios-2022-heracles
Eerste elftal16 uur ago

Degradatie Heracles levert FC Twente extra 300.000 euro op

FC Twente heeft een flinke sprong gemaakt op de ranglijst voor de verdeling van de tv-gelden. De Tukkers kenden een...