Fotos + Video Rubin Kazan - FC Twente (0-2)

Ondanks de extreme kou is er op 17-02-2011 even na 13.00 uur in het Luzhniki Stadion in Moskou toch afgetrapt voor het Europa League-duel tussen Rubin Kazan en FC Twente. Deze eerste ontmoeting met Rubin Kazan in de 1/16 Finale van de Europa Leauge 2010 - 2011 overleefde FC Twente met een 0-2 overwinning. Pas ruim een kwartier voor de aftrap namen de nodige UEFA-officials na lang overleg op het veld een positief besluit over het wel of niet spelen van de wedstrijd.De spelers van Rubin Kazan en FC Twente waren op dat moment al bezig met hun warming-up.Veel publieke belangstelling was er niet en met een bezettingsgraad van 0,2% (120 kaarten) speelde FC Twente onder protest.

UEFA Dwingt FC Twente

Het Europa Leagueduel tussen Rubin Kazan en FC Twente moest doorgang vinden op donderdag 17 Februari 2011. De UEFA had geen boodschap aan de bezwaren van de Enschedeërs, die vonden dat de gezondheid van de spelers in het gedrang zou komen. Pas een kwartier voor de wedstrijd kwam de definitieve beslissing. FC Twente speelt onder protest, omdat zij anders een reglementair 3-0 verlies achter hun naam zouden krijgen.

Een half uur voor de wedstrijd was er sprake van een patstelling tussen de officials. De UEFA-thermometer gaf -14 graden Celsius aan, terwijl de thermometer van FC Twente en de officiële weerstations van Rusland een temperatuur van -17 graden aangaven. Van tevoren was afgesproken dat er bij een temperatuur kouder dan -15 graden Celsius niet gespeeld zou worden. Toeval of niet het duel moest gespeelt worden.

Het duel werd eerder in de week al verplaatst van Kazan naar het kunstgras van het Loezjniki- stadion in Moskou en sindsdien werd het duel al tot twee keer toe vervroegd. Uiteindelijk werd op 17-02-2001 om 13.00 afgetrapt.

Wedstrijdverloop Rubin Kazan - FC Twente

Twente gekleed in het zwart zag Rubin Kazan in de eerste 15 minuten 2 keer een behoorlijke kans creeren waarvan er 1 door doelman Mihaylov werd gestopt.Op het verwarmde veld in Moskou probeerde FC Twente meer te overleven dan te voetballen, wat zeker ook met de kou te maken had. Rubin Kazan had de eerste helft 75% balbezit en het betere van het spel.Met 3 gele kaarten voor Rosales, Landzaat en Theo Janssen gingen de spelers de verdiende pauze in.

Ook de 2e helft begon Rubin zeer vel maar kwamen ze weinig tot echte uitgespeelde kansen. Vanaf de 55 minuut hervond FC Twente zich en speelde beter in de passings, onderlinge duels en vonden de vrije man (in vergelijk met de eerste helft wel te verstaan). Er kwamen zelfs kansjes voor Janssen, Rosales en Ruiz Na 71 minuten volgde de eerste wissel bij Kazan. In de 75e minuut dan een vrije trap door Theo Janssen die jammergenoeg over ging. Het zag er naar uit dat het een gelijkspel zou kunnen worden, echter kreeg FC Twente steeds meer mogelijkheden en werd het 0-1 door een doelpunt van Luuk de Jong. FC Twente bleef aanvallen en kreeg zelfs de vrije trappen een keer mee waarna het na een hoekschop zelfs 0-2 werd door Peter Wisgerhof. Rubin Kazan verloor voor het eerst weer eens sinds 5 Jaren (Sep 2006, Parma 0-1)