FC Twente Nieuws

Geval FC Twente niet uniek: "Symptomen van betaald voetbalsport"

Geval FC Twente niet uniek: "Symptomen van betaald voetbalsport"

De gang van FC Twente naar de rechter doet veel stof opwaaien. Rechtsgeleerden zijn het er niet over eens of het nou een verstandige zet van de club was of niet. Volgens Marjan Olfers had Twente beter een andere weg kunnen kiezen.

"Ik begrijp het wel natuurlijk, want ze willen er natuurlijk alles aan doen om in de Eredivisie te blijven", zegt Olfers in het programma De Overnachting op NPO Radio 1. "Vanuit een juridische optiek en ook vanuit de sport, gelet op het licentiesysteem en waarom we dat hebben, vind ik het wel onverstandig. En wel om twee redenen. Ten eerste de collectiviteitsgedachte: je moet het met elkaar doen in een competitie. Wat je nu zag is dat de andere clubs FC Twente wel tegemoet wilden komen wat betreft de tv-gelden. Het is heel belangrijk dat er vanuit die collectiviteit ook een bepaalde solidariteit is. Dat gebaar hebben ze niet geaccepteerd. Ze willen maar één ding: in de Eredivisie blijven."

"Er zijn wel bepaalde zaken die je in ogenschouw moet nemen", vervolgt de hoogleraar Sport & Recht. "Waarom hebben we dat licentiesysteem? Dat is er om ervoor te zorgen dat clubs niet gedurende het seizoen failliet kunnen gaan, althans dat is de oorspronkelijke gedachte. Daar zijn allemaal regels voor gemaakt, die moet je respecteren. Bij FC Twente is alles misgegaan, wat er maar mis kan gaan. Er is geknoeid met de jaarrekening. Dat was voor mij al het punt dat ik dacht: nou gaat het fout. Er was al toekomstige omzet geboekt in een bepaald jaar. Eigenlijk had er toen al een onderzoek gestart moeten worden. Toen hadden alle signalen al op rood moeten staan."

[google]Ook de structuur binnen de club deugde volgens Olfers van geen kant. Toch is dit niet alleen bij FC Twente aan de hand. "Dit zijn symptomen van de betaald voetbalsport", vervolgt Olfers. "Megalomane bestuurders zijn haast inherent aan de sport. Wat we zien is dat er heel veel bestuurders naar boven komen drijven, soms met een zak geld. Maar niemand die een keer gaat vragen van: 'goh meneer, hoe komt u aan die zak geld? Wat komt u hier eigenlijk doen?'. Iedereen is al lang blij dat die zak geld er is. Het wensdenken overheerst in de sport. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Dan komt er iemand jouw club redden en iedereen gaat uit van zijn goede bedoelingen. Maar nooit vraagt iemand hoe de structuur nou goed neergezet gaat worden", aldus Olfers.

FC Twente EK Poule. Doe mee en WIN!

Onze FC Twente EK Poule is geopend! Doe ook mee en vergeet zeker ook niet je vrienden uit te dagen. Deelname is uiteraard gratis en voor top 10 hebben we mooie prijzen te vergeven!

Klik hier om direct naar de FC Twente EK Poule te gaan. We wensen iedereen veel succes.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties