Goede tweede helft levert Oranje Leeuwinnen plek in halve finale op

De Oranje Leeuwinnen hebben de halve finale op het WK in Frankrijk behaald. In de kwartfinale werd Italië met 0-2 verslagen door doelpunten van Vivianne Miedema en voormalig FC Twente-speelster Stefanie van der Gragt. Beide doelpunten werden gemaakt op aangeven van Sherida Spitse. FC Twente-speelster Renate Jansen bleef de gehele wedstrijd op de bank.

Oranje begon sterk aan het duel, maar kwam niet tot scoren. De Italianen kwamen ook niet tot scoren, mede door een puike redding van voormalig FC Twente Vrouwen-keepster Sari van Veenendaal. De ruststand was dan ook 0-0.

Na de thee kwam Nederland zeer scherp voor de dag en werd er vol druk gezet op de Italiaanse achterhoede. Dit werd beloond, want de Leeuwinnen creëerden kans op kans. Zo schoot Daniëlle van de Donk in de 58ste minuut vanaf randje zestien de bal met een curve op de lat en was het Spitse die even laten een vrije trap van ruim dertig meter nipt naast poeierde.

Deze waarschuwingsschoten leidden uiteindelijk wel tot een doelpunt. In de 70ste minuut kreeg Oranje een vrije trap na een overtreding op Van de Donk. Sherida Spitse nam plaats achter de bal en legde de bal prachtig op het hoofd van Miedema die keurig binnen knikte: 0-1.

Tien minuten later werd het zelfs 0-2 nadat Spitse wederom uit een vrije trap de bal op het hoofd legde van Van der Gragt die de bal snoeihard tegen de touwen knikte. De Italianen kwamen deze klap niet te boven en keken één minuut later bijna tegen een 0-3 achterstand aan, maar de Italiaanse doelvrouw Laura
Giuliani kon de bal uit het doel boksen.

Het bleef bij 0-2 en door de overwinning én de plek in de halve finale hebben de Oranje Leeuwinnen ook een ticket bemachtigd voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. In de halve finale wacht Nederland een duel tegen Zweden, dat later op de avond Duitsland uitschakelde door een 1-2 overwinning.